2024. március 29. - Auguszta

D-vitaminnal az esések ellen

Fokozottan ügyelniük kell az időseknek a D-vitaminpótlásra, mivel ez a vitamin nagyon fontos az izmok és a csontsűrűség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen.
2010. május 15. szombat 19:45 - HírExtra

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.

Az orvosok az Osteoporosis International című szaklapban megjelent tanulmányukban a túlsúlyban, csontritkulásban, abszorpciós problémákban szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek kevés a kapcsolatuk a napfénnyel, dupla mennyiséget ajánlanak.

Egy márciusban közölt friss kutatási eredmény szerint az európai lakosságnak legalább fele D-vitaminhiányban szenved, holott ez a szerves vegyület nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a tbc és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik.

A legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozzák a D-vitaminhiánnyal.
A D-vitamin elsősorban akkor keletkezik, amikor a test UV-sugarakkal lép kapcsolatba, de kapható étrend-kiegészítőként is és megtalálható néhány élelmiszerben, például a zsírban gazdag halban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását