2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A nácik leverését ünnepelték

Moszkvában és további 19 orosz városban moszkvai idő szerint vasárnap reggel 10 órakor megkezdődött a második világháborúban a fasizmus felett aratott győzelem 65. évfordulójára rendezett díszszemle.
2010. május 9. vasárnap 10:59 - HírExtra
A Kreml fehér-kék-pirossal, az orosz nemzeti zászló színeivel bevont fala előtt, a Vörös téren, ragyogó napsütésben felsorakozott több mint tízezer orosz katona, valamint a Független Államok Közösségébe tömörült volt szovjet köztársaságok és a háborús szövetségesek képviseletében további közel ezer.

A térre kihozták az orosz állami zászlót. A Kremlből a Spasszkaja kapun külön ez alkalomra készült, új nyitott ZIL gépkocsiban kihajtatott Anatolij Szergyukov civil védelmi miniszter, fogadta a díszszemle hasonló autón érkező parancsnokának jelentését, köszöntötte a katonákat az ünnep alkalmából, majd ő tett jelentést Dmitrij Medvegyev államfőnek, a fegyveres erők legfőbb főparancsnokának.

Medvegyev rövid beszédet mondott, majd kezdetét vette a parádé. Mindezeket a GUM áruház homlokzatára szerelt hatalmas képernyőn is követhették a jelenlévők, köztük mintegy 30 állam vezetői és a volt Szovjetunió köztársaságaiból érkezett mintegy ezer háborús veterán. Medvegyev beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború tanulságaira emlékezni kell, és rámutatott, hogy a Föld békéje továbbra is törékeny.

"Ma együtt vonulnak fel a Vörös téren az orosz katonák, a FÁK-államok és a Hitler-ellenes koalíció egységei, s ez azt jelképezi, hogy együtt készen állunk a béke megvédelmezésére, hogy nem engedjük átírni a háború kimenetelét, és hogy nem engedünk bekövetkezni újabb tragédiákat" - mondta az orosz elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását