2024. április 29. - Péter

A görög válság betett az amerikaiaknak is

Az Európán végigsöprő, majd az amerikai tőzsdét is megrázó görög pénzügyi válság miatti félelem lelassíthatja az Egyesült Államok kilábalását a gazdasági recesszióból - írta a vasárnapi The New York Times.
2010. május 9. vasárnap 20:20 - HírExtra
A lap szerint az egyik legapróbb európai gazdaság adósságproblémájával kapcsolatos helyi aggodalom gyorsan globális léptékűvé vált. A hatás érződik Latin-Amerikában, a brazil kormány az állampapírok kibocsátásának visszafogására kényszerült a kamatok magasra szökésével, és Ázsiában is, ahol több valuta, köztük a koreai meggyengült.

Világszerte tíz - 2008 októbere óta egyetlen hét alatt a legtöbb - vállalat volt kénytelen elhalasztani tervezett részvénykibocsátását.

A felfokozott nemzetközi aggodalom azzal fenyeget, hogy lelassítja a gazdasági felépülést az Egyesült Államokban, ahol végre lassan kezd magára találni a munkaerőpiac az évtizedek óta legsúlyosabb recesszió után. Az Athénból kiindult globális félelem Amerikában visszafoghatja a fogyasztói költekezéseket is, miközben a részvény portfóliók zsugorodnak és a hitelekhez nehezebb hozzáférni.

Szakértők szerint ha a globális félelem tovább erősödik, akkor az amerikai bankok ugyanolyan védekező pozícióba vonulhatnak, mint amilyent a Lehman Brothers befektetési bank 2008 őszi váratlan összeomlása után felvettek: jelentősen visszafoghatják a jelzáloghiteleket, az autóvásárlási kölcsönöket, a hitelkártya-kibocsátást és a kis vállalatok üzleti hitelezését.

Amerikai bankoknak 3,6 ezer milliárd dollárnyi kihelyezésük van európai bankoknál, ebből több mint 1 ezer milliárd hitel francia és német pénzintézeteknél és 200 milliárd dollár a spanyoloknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását