2024. május 19. - Ivó, Milán

A fővárosi közgyűlés dönt az FKF sorsáról

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén úgy döntött, megköti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (FKF) a 2010. évi köztisztasági és közútkezelési közszolgáltatási szerződést; egyúttal arról is határoztak, hogy az FKF vezérigazgatójával kapcsolatos személyi kérdésre még a nap folyamán visszatérnek. A személyi javaslat megtételére Demszky Gábor főpolgármestert kérték fel.
2010. április 29. csütörtök 20:11 - HírExtra
A napirendi pont előterjesztője, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a vitában jelezte: attól tart, a vita nem a közszolgáltatási szerződésről fog szólni, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az FKF vezetőjének személyével kapcsolatban a városvezetés semmilyen döntést nem hozott.

A rendőrség múlt szerdán rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen több tanácsadói szerződés miatt. A Hír TV szerint Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatója a rendőrségen tett vallomásában közölte: Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott "megrendelést" a CEMI Kft. megbízására, a találkozón részt vett a tanácsadó cég vezetője is.

Szaniszló Sándor (MSZP), az FKF felügyelőbizottságának (fb) elnöke arról beszélt: a média "tele van" azzal, hogy a vezérigazgató vallomása alapján visszásságok történhettek a cégnél. Elvégzett belső vizsgálatuk azonban nem jutott eredményre, ezért külső szakértőt kértek fel, akinek május 15-ig kell előterjesztenie a vizsgálatát arról, hogy a tanácsadói szerződések rendben vannak-e, a cég érdekeit szolgálják-e, s azokat elvégezték-e. Mint mondta, Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterhez fordulnak, hogy tegye meg a feljelentést az ügyben, s kiderüljön, igazak-e a médiában elhangzottak.

Szaniszló Sándor beszámolt arról is, Bielek Péter az fb megkeresésére levélben tájékoztatta arról, hogy egyik hatóságnál sem folyik vele szemben büntetőeljárás, a nyomozóhatóság gyanúsítottként nem hallgatta meg őt. Bielek Péter arról is tájékoztatta az fb-t: a rendőrség nem hatalmazta fel annak közlésére, hogy tett vagy nem tett tanúvallomást valamely ügyben; egyúttal jelezte, hogy a médiában megjelentekkel kapcsolatban jogi lépések megtételét fontolgatja.

Papcsák Ferenc (Fidesz) azt mondta: olyan mértékben rendült meg a közbizalom a vállalkozással szemben, hogy nem kívánnak ebben osztozni, ezért nem vesznek részt a közgyűlési szavazásban sem.

Lakos Imre (független) a cég háromezer dolgozója nevében kikérte, hogy megrendült volna a bizalom a cégben. Attól nem lesz tiszta a város, hogy eggyel több feljelentés születik, vagy egy embert lecsuknak. Ettől még a köztisztasági és közútkezelési munkát el kell végezni, ezt pedig csak úgy tudja elvégezni, ha a tulajdonos főváros szerződést köt vele - hangsúlyozta.

Demszky Gábor elmondta: februárban az ellenzéki kritikák kapcsán megkereste az FKF vezérigazgatóját, hogy milyen nagyobb közbeszerzések történtek, mi volt az eljárás rendje. Válaszul egy ötoldalas igazoló jelentést kapott a vezérigazgatótól március 3-ai keltezéssel, és ez a dokumentum "semmiféle problémát nem tár fel". Szavai szerint tehát ellentmondás van a március 3-ai igazoló jelentés és a sajtónyilatkozat között, de a vezérigazgató által az fb előtt tett nyilatkozat és a március 3-ai jelentés összhangban van. Az ellentmondást az igazságszolgáltatás tudja tisztázni - tette hozzá. A főpolgármester megjegyezte: a március 3-ai keltezésű dokumentumot eljuttatta a rendőrséghez.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) közölte: nem szeretné, ha továbbra is ilyen vezérigazgatóra lenne bízva a cég. Devánszkyné Molnár Katalin felvetette, hogy a közgyűlés döntsön a személyi kérdésben is.

A közgyűlés végül úgy döntött, hogy a városvezetés még a csütörtöki ülésen beterjeszti a személyi javaslatot a vezérigazgatóval kapcsolatban, és megszavazták a közszolgáltatási szerződést, de a szavazásban - ahogy előre jelezték - nem vettek részt a Fidesz és a KDNP képviselői.

A döntés után Demszky Gábor az MTI kérdésére, hogy milyen tartalmú személyi javaslatot fog tenni, azt közölte: javaslata megfogalmazása előtt arról nem kíván nyilatkozni.

Az MTI szocialista politikusoktól úgy értesült: azt tartanák például helyesnek, ha Bielek Péter vezérigazgató fizetés nélküli szabadságra menne, amíg az ügy tisztázódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását