2024. május 18. - Erik, Alexandra

Két és félmilliárdot akart elcsalni a pátyi önkormányzat?

Különösen jelentős csalás gyanúja miatt már a rendőrség is vizsgálódik a Pátyra tervezett golfberuházás ügyében – olvasható abban a közleményben, amelyet egy térségi civil szervezet juttatott el hétfőn az MTI-hez. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a feljelentés tényét.
2010. április 26. hétfő 13:04 - HírExtra
A Páty Nem Eladó Civil Összefogás közleménye szerint azért tették a feljelentést, mert megítélésük szerint a pátyi képviselő-testület ez év március 29-én az önkormányzat számára súlyos anyagi hátránnyal járó településrendezési szerződés aláírását hagyta jóvá a golfprojekt beruházójával, a Grupo Miltonnal.

E szerződés értelmében a tervezett giga-beruházás részét képező elkerülő utak építésének biztosítékaként a pátyi önkormányzat jelzálogjogot szerezhet egy, a Grupo Milton tulajdonosának birtokában lévő székesfehérvári ingatlan fölött - írták.

A civilek felhívták a figyelmet arra, hogy míg az önkormányzat által kiválasztott (ám a befektető által fizetett) értékbecslő cég szerint a felajánlott ingatlan 2,7 milliárd forintot ér, addig egy pátyi értékbecslő ugyanezt a területet legfeljebb 15 millió forintra taksálta. A közleményt megfogalmazók szerint egy kereskedelmi, vagy lakásépítési célra jelenleg alkalmatlan, nehezen megközelíthető, az országos ökológiai hálózat részét képező, ingoványos, belvizes, legelő besorolású területről van szó, amelyen számos út és egy szennyvíztisztító telep is található.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen irányú feljelentés a gazdaságvédelmi osztályra, ám a feljelentő személyéről nem tudott információval szolgálni. (Az MTI-nek a civilek egyik szószólója, Tollner József helyi önkormányzati képviselő elmondta, hogy ő tette a feljelentést).

A rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el, mert a birtokában lévő iratanyagból nem állapítható meg egyértelműen a bűncselekmény ténye. Ha a közeljövőben beszerzett dokumentumok, iratok alátámasztják, hogy valóban bűncselekményt követtek el a pátyi golfprojekt előkészítése kapcsán, akkor megindítják a nyomozást - közölte Beluzsárné Balicza Andrea.

Egy 2006. évi szabályozási terv értelmében Páty határában csupán egy golfpálya és 250 szálláshely építhető, ám a helyi képviselő-testület által nemrégiben megszavazott módosítás lehetővé teszi a golf-falu "grandiózusabb" változatának kivitelezését. Tollner József szerint a Telkihez "ragasztott" gigaprojekt részeként 300 villa, 600 ikervilla, 1400 lakás, két szálloda, konferencia-és bevásárlóközpont – tulajdonképpen egy új Páty - épülne, ami számos jogszabályba ütközik.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa egy MTI-nek korábban tett nyilatkozatában "száz sebből vérzőnek" ítélte meg a pátyi terveket. Mivel a helyi képviselők többsége elutasította az általa megküldött ajánlásokat, a "zöldombudsman" az Alkotmánybírósághoz fordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását