2024. április 27. - Zita

A nagy AIDS kampány: az államfő is részt vesz

Negatív lett Jacob Zuma dél-afrikai elnök AIDS-tesztje. "Alaposan átgondoltam, és úgy döntöttem, az eredményt minden dél-afrikaival megosztom, hogy támogassam a probléma nyílt kezelését" - jelentette ki Zuma a Johannesburghoz közeli Natalspruit kórházban vasárnap, országos AIDS-ellenes kampánya megnyitásakor.
2010. április 26. hétfő 14:11 - HírExtra
Az elnök életében már negyedik alkalommal vetette alá magát a HIV-szűrésnek. Elmondta: "Nyilvánvalóvá kell tennünk a dél-afrikaiak számára, hogy a HIV-fertőzött és AIDS-es emberek nem bűnözők. Le kell győznünk a tudatlanságot".

Az elnök első hivatali évében jelentős erőfeszítéseket tett, hogy harcoljon az AIDS terjedése ellen Dél-Afrikában, ahol a lakosság több mint tíz százaléka fertőzött. A most kezdődött kampány célja elsősorban az, hogy következő év júniusáig 15 millió dél-afrikai vegyen részt HIV-szűrésen. Zuma szerint a hatóságok által évente kiosztott óvszerek számát 450 millióról 1,5 milliárd darabra fogják növelni.

Zumát, akinek három felesége és összesen húsz gyermeke van, korábban kritikák érték amiatt, hogy elbagatellizálja az AIDS elleni védekezés fontosságát és aláássa a biztonságos szex melletti kampányt. Egy 2006-ban ellene indult eljárás során, amelyben nemi erőszakkal vádolták, de felmentették, hanyag magatartásról tett tanúbizonyságot, mivel elismerte, hogy védekezés nélküli szexuális kapcsolatba bocsátkozott egy nővel, akiről tudta, hogy HIV-pozitív, és saját védelmében csak annyit mondott, hogy "a biztonság kedvéért alaposan letusolt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását