2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A húsfogyasztás és a rák kockázata

Ausztrál kutatók megállapítása szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húst - például szalámit, virslit - esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat.
2010. április 21. szerda 19:07 - HírExtra
A vörös húsok fogyasztása és a rákkockázat között nem találtak összefüggést a brisbane-i Queensland Intézet kutatói, a sok szárnyashús étrendbe iktatása pedig csak kis mértékben csökkentette a nőknél a petefészek rákjának előfordulását.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban több mint 2000, petefészekrákkal diagnosztizált és 2200 egészséges nő adatait elemezték újra. Az adatok korábbi vizsgálatokból származtak és tartalmazták a nők étrendjére vonatkozó információkat is.
A kockázat abszolút értékében ugyanakkor nem találtak nagy különbséget. "Ausztráliában annak kockázata, hogy egy nőnél 75 éves kora előtt petefészekrák fejlődik ki 1 százalék, ha sok feldolgozott húst eszik, míg 0,8 százalék, ha keveset" - közölte Penny Webb kutatásvezető.

Több elmélet van arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a feldolgozott húsok fogyasztása a rákkockázatot, ám eddig bizonyíték nincs a teóriákra. A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy a szokásos étrendi tanácsokat kövessék a nők: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús, és természetesen illesszenek sok gyümölcsöt és zöldséget étrendjükbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását