2024. május 6. - Ivett, Frida

A Civil Mozgalom nőket akar

A jelenleginél magasabb arányú női képviseletet szorgalmaz az Országgyűlésben a Civil Mozgalom (CM).
2010. április 8. csütörtök 13:38 - HírExtra
Legyen több nő a parlamentben, a nőket képviseljék nők, mert szégyen, hogy a legutóbbi ciklusban mintegy 10 százalékos volt a nők aránya a népképviseletben, miközben a társadalom több mint fele nő - mondta Nagy Marianna, a CM Pest megyei listavezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a Bajnai-kormány a nők arányát tekintve "negatív rekorder", mert miniszteri szinten egyetlen nő sincs a kabinetben. Megjegyezte, a Civil Mozgalom képviselőjelöltjei között 40 százalékban nők találhatók. Véleménye szerint a nők megfelelő arányú érdekképviselete a társadalmi problémák alaposabb feltérképezéséhez is elengedhetetlenül szükséges.

Nagy Marianna kijelentette, hogy a parlamentben betöltött női mandátumok arányát minél jobban közelíteni kell a nők népességszám szerinti arányához. Ezt azzal indokolta, hogy vannak olyan ügyek, amelyeket a nők sokkal hatékonyabban tudnak képviselni, mint férfi képviselőtársaik. "Elég legyen a képmutató női politikusokból és a férficentrikus, egyenesen macsó politikai életből" - fogalmazott.

A képviselőjelölt közölte: programjukban szerepel "az anyaság és a munka világának összeegyeztethetősége", tehát az, hogy "ne kelljen választani család és karrier között".
Kitért arra is, kezdeményezték az Országos Választási Bizottságnál (OVB), hogy lehessen népszavazást kiírni annak érdekében, hogy a családon belüli erőszakról rendelkezzen külön törvény.

Nagy Marianna arról is beszélt, hogy Magyarországon minden szavazófülkéhez vezető utat akadálymentesíteni kell, hogy a mozgáskorlátozottak is tudjanak élni a szavazókörzeteikben állampolgári jogaikkal és kötelességeikkel, illetve ott, ahol ez nem valósul meg, lehessen szankcionálni a mulasztást.

Ez ügyben megkeresték egyrészt az OVB-t, másrészt az Önkormányzati Minisztériumot. Tájékoztatása szerint Forgács Imre, a tárca szakállamtitkára válaszában azt írta, hogy a törvény szerint csak idén december 31-ig kell akadálymentesíteni a választókörzeteket, és hogy "várhatóan a következő választás során a szavazóköröket a szükséges technikai feltételekkel rendelkező épületben fogják elhelyezni".

A Pest megyei listavezető "felelőtlen, cinikus magatartásnak és mérhetetlenül felháborítónak" tartja, hogy a tárca és az OVB nem tudott határozottan kiállni a hátrányos helyzetűekért, és továbbra is fennmarad a diszkriminatív helyzet nem csak a mozgáskorlátozottak, hanem a vakok és gyengénlátók esetében is. Utóbbiaknak Braille- és nagyított betűs tájékoztatók és szavazólapok kellenének - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatos korábbi megkeresésükre a kormányzat azt válaszolta, hogy a www.valasztas.hu internetes oldal vakbarát. Ez azonban nem oldja meg a problémát - vélekedett -, mert az idősek az internetes felületeket nem használják, a vakbarát verzió elolvasásához speciális szoftver kell, ráadásul az internet-előfizetés plusz költséget is jelent nekik, ezért emiatt sérül az esélyegyenlőség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását