2024. május 6. - Ivett, Frida

Az MSZP szerint indokolatlan a gázáremelés

Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal elnöke, valamint az energetikai miniszter menesztését.
2010. március 25. csütörtök 15:30 - HírExtra
Szanyi Tibor, az MSZP szakpolitikusa csütörtökön az MTI-nek azt mondta: megértve Bajnai Gordon kormányfő szigorú jogszabálykövető álláspontját, az MSZP és parlamenti frakciója a leghatározottabban tiltakozik a gázáremelés ellen, azt "szakmai köntösbe bújtatott politikai provokációnak" tartja.

Hangsúlyozta: továbbra sem látják indokoltnak a gázáremelést, ezért kezdeményezik a parlament gazdasági bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, hogy tisztázzák a helyzetet.

A politikus azt mondta, hogy az energiahivatal elnöke és az energetikai miniszter részéről egyoldalú elfogultságot érzékelnek a szolgáltatók felé.Szanyi Tibor szerint felmerül az a kérdés is, hogy "a nagytőke és a Fidesz a közelmúltban több tételben is megerősített szövetsége hova vezet".

Arra a kérdésre, kinek a provokációjáról lehet szó, Szanyi Tibor azt mondta: azok a tőkés és politikai körök, akik a Fidesz kormányra kerülésére játszanak "udvariassági emelésbe hajszolták bele" az energiahivatal elnökét és az energetikai minisztert, hogy az új kormánynak ne kelljen bajlódnia a gázárakkal.

Kitért arra, hogy a döntést felfüggesztheti az energiahivatal, de a kormánynak is megvannak az eszközei, hogy felszólítsa erre a hivatalt.Arra a kérdésre, miért nem tartják indokoltnak a gázáremlését, a szakpolitikus közölte: a gáz és az olaj világpiaci ára nem indokolja az emelést, illetve jóval rosszabb dollár-árfolyammal is kalkuláltak.

Mint mondta, a jegyzésárak nyilvánosak, a szolgáltatók azonban üzleti titokként kezelik a kötési árakat.

Magyar Energia Hivatal csütörtökön közölte: emelkedik a földgáz ára április 1-jén; a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben átlagosan 10,1 százalékkal nő a földgáz végfelhasználói ára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. március 25. 18:02
Ha indokolatlannak tartják, akkor miért csinálják?

Nem ők a kormányzó párt?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását