2024. május 2. - Zsigmond

RMDSZ: bocsánatkérésre várva

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita, Kovászna és Maros megyei parlamenti képviselői és szenátorai bocsánatkérést várnak Victor Ponta szociáldemokrata pártelnöktől, aki a hétvégén azt mondta a maroshévízi román nagygyűlésen, hogy a Székelyföld nem létezik.
2010. március 23. kedd 21:17 - HírExtra
A Krónika internetes honlapján beszámol arról, hogy a szövetség képviselői és szenátorai keddi sajtótájékoztatójukon közös nyilatkozatot ismertettek, amelyben emlékeztetik a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, hogy "a valóság az ő akarata nélkül is létezik". Ahogy létezik a Barcaság, a Hátszeg, a Mócvidék és más román történelmi régió, úgy létezik a Székelyföld is - vallják.

"Mi, a székelység törvényes választottjai húsz éve a parlamentben, a politikai viták fórumán harcolunk e közösség céljainak törvénybe öntéséért. Azzal, hogy most itt megjelentünk, bizonyítani kívántuk, hogy az ön akarata és beleegyezése ellenére is létezünk.

Ennélfogva, a székelyföldi köznyugalom és békés együttélés helyreállítása érdekében nyilvános bocsánatkérést várunk Victor Ponta úrtól a Maroshévízen elkövetett hibájáért, amellyel megalázott egy békés közösséget" – áll a nyilatkozatban.

A Hargita, Kovászna és Maros megyei románok nagygyűlésén, amelyet a hétvégén tartottak Maroshévízen, Victor Ponta PSD-elnök utalt arra, hogy a március 15-i, kolozsvári ünnepségen székely gárdisták a "Székelyföld nem Románia" feliratú transzparenssel vonultak fel.

Ponta ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Erdély Románia része, egyetlen románnak sem kell távoznia szülőföldjéről azért, hogy otthon érezze magát. Úgy gondolom, hogy a Székelyföld nem Románia, mivel a Székelyföld nem létezik".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását