2024. május 2. - Zsigmond

Félsz, ugye?

A Föld lakói közül minden ötödik-hatodik ember kórosan retteg bizonyos helyektől, helyzetektől, tárgyaktól, élőlényektől, nyilvánosságtól, stb. A fóbia egy magas intenzitású félelem, mely az alany vélekedése szerint irracionális.
2010. március 13. szombat 08:29 - Juhász Bianka
Korábbi előrejelzések azt mutatták, hogy a 21. században több milliárdra rúghat a valamilyen fóbiában szenvedők száma. Mivel napjainkban a felnőttek 50 százaléka küzd félelmeivel, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jóslat beteljesedett.
 
A legtöbb emberben a fóbiák főként gyerekkorukból eredeztethetők, amikor egy tárgyat, helyzetet, vagy jelenséget a tudat rosszul kódolt be. Egyesek a kis, szűk helyektől félnek, ők a klausztrofóbiások. Vannak, akik a magasságtól viszolyognak, őket akrofóbiásoknak nevezzük. Megint mások - főként inkább a gyengébbik nem képviselőire jellemző - a pókoktól rettegnek, ők arachnofóbiában szenvednek. A tudomány mindmáig több mint ötszáz fóbiát különböztetett meg, s ezek száma évente akár tíz-tizenöt új taggal is bővülhet.
 
A félelemtől való félelem
 
Az emberek próbálják elkerülni azokat a dolgokat, amiktől félnek, ezt elkerülő magatartásnak hívja a tudomány. Azonban éppen ezen viselkedés miatt szűkül be egyre inkább a fóbiások élettere. A félelemtől való félelem hatására gyakran vesznek magukhoz gyógyszereket, vagy akár alkoholt, hogy azok segítsenek fóbiáik leküzdésében. Amennyiben mégis szembe kell néznünk az általuk rettegett dologgal, szorongás tünetei jelentkeznek, melyek akár pánikbetegséggé is fokozódhatnak.
 
Annak ellenére, hogy minden esetben egyfajta félelemről beszélünk, a fóbiákat mégis három csoportba lehet sorolni: egyszerű fóbia, agorafóbia és a szociális fóbia. Az első csoportba tartozik mindenfajta állattól, jelenségtől, személytől, stb. való félelem, míg az agorafóbiások közé soroljuk azokat, akik rettegnek például a tömegtől, az otthoni egyedülléttől, a közlekedéstől, vagy akár az otthontól való eltávolodástól. A harmadik kategória képviselői az emberektől félnek, kerülik a velük való kapcsolatot.
 
Hírességek és fóbiáik
 
Ne higgyük, hogy a híres emberek tökéletesek. Nekik is van nem egy fóbiájuk, amiket persze megpróbálnak eltitkolni a nagyközönség elől.
 
A Celeb vagyok, ments ki innen! című RTL Klubon futott műsorban a hazai hírességeknek kellett nem egyszer olyan helyzettel, vagy élőlénnyel szembenézniük, amitől rettegtek. Ilyen volt például Keleti Andrea krokodiloktól való félelme is. A táncművész azonban leküzdve fóbiáját megszerezte a csillagokat a bátorságpróbán egy olyan medencéből, amiben krokodilok is úszkáltak. Vagy említhetnénk Tóth Gabi esetét is, aki mindentől halálra rémült, ami megmozdult a dzsungelben.
 
De hogy külföldre is kitekintsünk, ott van Monk, az igazán flúgos és félelmekkel teli nyomozó, aki nem csak egy, de a világ szinte összes fóbiájával küzd a sorozatban.
 
Csak bátran
 
A fóbiáikat legyőzni kívánóknak jó esélyük van már arra, hogy megszabaduljanak irracionális félelmeiktől. Ebben sokat tud segíteni egy jó pszichiáter, aki akár néhány kezelés alatt is ’rendbe tudja hozni’ a pácienst. Gyűjtsünk bátorságot és merjünk szembenézni félelmeinkkel, hiszen a tudomány, a szakorvosok és számtalan gyógyszer segítségével könnyedén leküzdhetjük fóbiáinkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását