2024. május 17. - Paszkál

Megkezdődött a Tavaszi Építészeti Fesztivál

A Magyar Építészek Világtalálkozójával vette kezdetét pénteken Budapesten a magyar építészet hazai és nemzetközi megismertetését kiállításokkal, konferenciákkal és pályázatokkal előmozdító III. Tavaszi Építészeti Fesztivál.
2010. március 5. péntek 22:25 - HírExtra
A Magyar Építőművészek Szövetsége által meghirdetett fesztivál hagyományos nyitóeseményének számító egynapos konferencián hazai és külföldi építészek a "hagyomány, válság, kiút" mottó jegyében gondolták át egy budapesti olimpia megrendezésének lehetséges feltételeit, terheit és eredményeit.

Mint a világtalálkozó szünetében megtartott sajtótájékoztatón a MÉSZ elnöke, Kálmán Ernő hangsúlyozta, Budapestnek egy olyan átfogó fejlesztési koncepcióra lenne szüksége, amelyhez legalább középtávon igazodhatnának a beruházások.
Ez lehet egy olimpia vagy az Európai Unió által megfogalmazott Duna-stratégiához is kapcsolódva a Duna mint igazodási pont - jegyezte meg, hozzátéve: a Fővárosi Önkormányzattal együtt rövidesen nemzetközi tervpályázatot írnak ki a város és a folyó kapcsolatának újragondolására.

A szombatra kitűzött VII. Nemzetközi Építészkongresszus alapgondolata Csanády Pál főszervező elmondása szerint a "nagy építészet kontra jó építészet" kérdéskör elemzése. A minden korábbinál nevesebb építészeket felvonultató kongresszuson Petra Ceferin, Eduardo Souto de Moura, Heinz Tesar, Tony Fretton, Edouard Francois, Davide Macullo és Maurizio Bradaschia mellett Nagy Tamás tart előadást.

Mint Kálmán Ernő beszámolt róla, a hagyományosan március 15-én átadott Ybl Miklós-díjakon felül idén posztumusz elismerésekre is sor kerülhet, a tervek szerint a MÉSZ tizenhét 1953 és 2000 között alkotó, már elhunyt építész munkásságát ismerné el.
A március 16 és 31. között Párizsban megtartott Kortárs Magyar Építészeti Fesztivál során kiállítások, előadások, workshopok és filmvetítések mutatják be a francia közönségnek a kortárs magyar építészet, elsősorban az organikus irányzat legújabb hajtásait.

A MÉSZ három szakmai pályázatot is közzétesz a tavasz folyamán - árulta el a szervezet elnöke. Az építészet tere elnevezésű hallgatói kiírásra a Palotanegyed "patinás kulturális intézményekkel határolt, mégis halott" városi területét, a Pollack Mihály teret újragondoló terveket várnak, míg a fiatalok_fehéren_feketén című ötletpályázaton 20 és 40 év közötti építészek mutathaják be eddigi munkásságukat.

Már harmadik alkalommal hirdetik meg az Év háza versenyt családi és kistársasházak tervezői számára - mondta el Kálmán Ernő, hozzáfűzve: a nyertesek a Visegrádi négyek családi házait felvonultató kiállításon mutatkozhatnak be ősszel.

A Tavaszi Építészeti Fesztivál június 5-én Balatonlellén zárul Az olimpia és a balatoni fejlesztések című konferenciával, illetve a III. Graphisoft Építész Regattával és a Brick Award 2010 kiállítással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását