2024. május 18. - Erik, Alexandra

EU: tíz százalékon áll a munkanélküliség

Nem változott a munkanélküliség az euróövezetben és az Európai Unióban januárban az előző hónaphoz képest; az eurót használó 16 tagállamban 9,9 százalék, a huszonheteknél 9,5 százalék volt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta - közölte az Eurostat.
2010. március 1. hétfő 15:55 - HírExtra
Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint egy évvel korábban, 2009 első hónapjában az euróövezetben 8,5 százalékos, az unió egészében pedig 8,0 százalékos volt a munkanélküliség. Magyarországon az uniós számítási módszer alapján a tavaly januári 8,8 százalékról egy év alatt 11,1 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

2010 januárjában összesen 22,979 millió munkanélküli volt az Európai Unióban, 136 ezerrel több az egy hónappal korábbinál, és 3,8 millióval több a 12 hónappal korábbinál.

A legmagasabb munkanélküliséget Lettországban mérték, ahol egy év alatt majdnem a duplájára, 12,3 százalékról 22,9 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. A legalacsonyabb, 4,2 százalékos értéket Hollandiában mérte az uniós statisztikai hivatal.


Magyarországon az uniós számítási módszer alapján a tavaly januári 8,8 százalékról 11,1 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Magyarország ezzel az huszonegyedik a sorban, Portugália (10,5 százalék) után és Szlovákia (13,7 százalék) előtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint a 2009. november-2010. januári időszakban 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2,4 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző három hónapi időszakhoz viszonyítva pedig 0,3 százalékpontos növekedés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását