2024. május 3. - Tímea, Irma

Madeira: 42 halálos áldozatot követelt az ítéletidő

Legkevesebb 42-en meghaltak, és 120-an megsérültek a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében - közölték a helyi hatóságok vasárnap.
2010. február 22. hétfő 08:45 - HírExtra
A brit külügyminisztérium bejelentette: egy brit állampolgár is meghalt a természeti katasztrófa következtében. Mint Francisco Ramos, a regionális kormány szociális ügyekkel foglalkozó titkára a sajtóval közölte, a legújabb adatok szerint a hatóságok negyvenkét halottról tudnak, de valószínűleg még emelkedni fog az áldozatok száma. Pedro Barbosa, a polgári védelem helyettes parancsnoka szerint mintegy 120-an megsérültek.

Ramos nem kívánta megbecsülni az eltűntek számát, mondván, az adatok megbízhatatlanok, mivel sokan hazatértek azok közül, akiket korábban eltűntnek hittek.

Több százan maradtak fedél nélkül a Lisszabontól 1000 kilométerre délnyugatra, az afrikai partoktól pedig 700 kilométerre nyugatra fekvő szigeten. Az ítéletidő súlyosan érintette az összesen 250 ezer lakosú Madeira fővárosát, Funchalt, ahol mintegy 100 ezren élnek. Egy falu, Curral das Freiras még mindig el van vágva a külvilágtól.

Vasárnap folytatódott az áldozatok utáni kutatás, miután Lisszabonból egy C-130-as géppel mentési szakembereket - speciálisan kiképzett kutyákkal -, búvárokat, orvosokat küldtek a sziget fővárosába. Jelezte érkezését José Sócrates portugál miniszterelnök és Rui Pereira belügyminiszter is, hogy felmérjék a károkat. Együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt Aníbal Cavaco Silva portugál államfő. A kormány fontolóra vette, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja Madeirát, és segítségért folyamodik az Európai Unióhoz.

Funchal nemzetközi repülőtere egyelőre nem üzemel, bár gyakorlatilag nem szenvedett károkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását