2024. április 26. - Ervin

Választások: még négy hétig lehet jelentkezni a külföldi voksolásra

Még négy hétig, március 19-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napjain nem tartózkodnak Magyarországon.
2010. február 19. péntek 07:50 - HírExtra
Az április országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-éig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt csütörtök estig 1.089-en tették meg az első fordulóra és 1.081-en a második fordulóra.

A választópolgárok 89 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - adhatják le voksukat. (A tavalyi EP-választáson még 95 külképviseleten szavazhattak a választók, azóta többet bezártak.) A legnépszerűbbek - hasonlóan a korábbi szavazásokhoz - a brüsszeli, a londoni, a New York-i és a dublini külképviseletek.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel március 19-i határideje jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet abba felvenni. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.
Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal vagy a megadott adatok hiányosak, a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet. Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezést követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt még aznap megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról vagy a kifogás elutasításáról.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvétele után meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak március 19-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.
Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalára - a www.valasztas.hu címre - felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án.

A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én tartják a voksolást.

A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető és nyomtatható formátumban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását