2024. május 7. - Gizella

Az olasz földcsuszamlások háttere

Éles vita alakult ki azt illetően, mi áll az egyre gyakoribbá váló olaszországi földcsuszamlások hátterében, és hogy mit lehetne tenni ellenük.
2010. február 17. szerda 21:48 - HírExtra
A legutóbbi földcsuszamlás helyszínén, a 2300 lelket számláló calabriai Maieratóban élők még mindig nem költözhetnek vissza otthonukba a következő napokban továbbra is várható tartós esőzések miatt.

Az olaszországi lapok a napokban beszámoltak arról az ezernyi településről és községről, amelyeket az elmúlt évtizedekben földcsuszamlás sújtott. Ezek miatt az elmúlt ötven évben több ezer ember halt meg, elsősorban a fokozottan érintett déli területeken.

Massimo Gargano, a nemzetközi vízügyi szervezet vezetője szerint elsősorban az urbanizáció áll a jelenség hátterében: az elvárosiasodásból kifolyólag a föld kevés vizet képes felszívni, amely így nagyobb sebességgel zúdul le a magaslatokról.

A klímaváltozás pedig csak tovább ront a helyzeten - fejtette ki Gargano, mondván: az esőt felhőszakadássá változtatja. Véleménye szerint több milliárd eurót kellene költeni csatornák és vízelvezető rendszerek építésére, hogy megakadályozzák a földcsuszamlásokat és áradásokat.

A Coldiretti olasz mezőgazdasági szervezet adatai szerint a Messina környéki helységek 84 százaléka veszélyeztetett területen helyezkedik el. A szakemberek figyelmeztetése szerint a calabriai régióban ez a szám csaknem száz százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását