2024. április 28. - Valéria

Nyíregyháza és Beregszász összefog

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus mintegy 15 millió forint összegű támogatásának felhasználásával tovább erősítheti együttműködését Nyíregyháza és az ukrajnai Beregszász önkormányzata - közölték a városvezetők a projekt záró konferenciája közben tartott sajtótájékoztatójukon a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen csütörtökön.
2010. február 11. csütörtök 13:30 - HírExtra
Csabai Lászlóné, a közel 120 ezres nyírségi nagyváros MSZP-s polgármestere elmondta: az önkormányzati fenntartású Nyírségvíz Zrt. a beregszászi vízszolgáltatóval közös gazdasági társaságot hozott létre és működtet az ukrán település ivóvízellátásának biztosítására.

Előkészítik a terveit a beregszászi szennyvízhálózat kiépítéséhez, illetve egy korszerű tisztítótelep létrehozásához. A munkálatokban a két város tervezői közösen vesznek részt.
A Nyíregyházi Főiskola segíti a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola oktatómunkáját, az intézmény tanárai rendszeres óraadók a kárpátaljai város felsőfokú intézetében.
Nyíregyházáról a mintegy 30 ezer lakosú Beregszászra települt át Flextronics amerikai multinacionális cég elektrotechnikai gyára, amely 2000-ben a szabolcsi település ipari parkjában az első nagyüzem volt. A Flextronics a dán Legónak adta el nyírségi telephelyét, az ukrán városban pedig 600 embernek teremtett munkahelyet.

Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere közölte: a nyíregyházi segítséggel európai színvonalú, Ukrajnában egyedülálló ivóvíz-ellátást hoztak létre, s hasonló paraméterű szennyvízelvezető-rendszer és tisztítómű megépítésére számítanak a további együttműködéstől.

Az önkormányzati vezető kiemelte: a Nyíregyházi Főiskola a 90-es évek elejétől kihelyezett tagozatot működtetett Beregszászban, amely alapja lett a később létrejövő, önálló, az ukrán oktatási rendszerben akkreditált II. Rákóczi Ferenc Főiskolának. Az intézménynek jelenleg már 8.000 hallgatója van. A kárpátaljai fiataloknak lehetőségük van arra is, hogy átiratkozhassanak a nyíregyházi intézménybe, s tanulmányaikat ott fejezzék be.

Tóth Géza, Beregszász jegyzőjének tájékoztatása szerint az EGT és a Norvég Alap támogatásával a két város közös, magyar, ukrán és angol nyelvű befektetési kiadványt és filmet készíttetett leendő beruházóknak. Gazdaságfejlesztési szakembereknek konferenciákat is tartottak, s azóta számos magyar-ukrán vállalkozói projekt valósult meg az ipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását