2024. április 28. - Valéria

A passzív dohányzás is növeli a tuberkulózis kockázatát

A passzív dohányzás is növeli a tuberkulózis kialakulásának valószínűségét - állapították meg hongkongi kutatók az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóirat eheti számában megjelent tanulmányukban.
2010. február 11. csütörtök 15:07 - HírExtra
A felmérésben 15 486, 65 és 74 év közötti nő adatait elemezték, akik dohányos vagy nem dohányzó férjükkel éltek együtt.

A követéses vizsgálat legalább öt évig tartott, illetve a résztvevők haláláig. Az eltelt idő alatt 117 nőnél fejlődött ki aktív tuberkulózis, 69-et laboratóriumban is igazoltak. Chi C. Leung kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik dohányzó férjük mellett passzív dohányosként éltek, másfélszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki tuberkulózis, mint azoknál, akik mellett nem dohányoztak. A szakemberek szerint a passzív dohányzás a tbc-s esetek 14 százalékáért felelt.

A passzív dohányzásnak más káros hatásait is megfigyelték a tanulmányban, gyakoribb volt például a dohányos férj mellett élő nőknél az egyes obstruktív tüdőbetegségek, valamint a diabétesz aránya is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását