2024. május 12. - Pongrác

A Fidesz elhalasztaná az őszi választást

A Népszava értesülése szerint ha a választáson a Fidesznek önállóan vagy a Jobbikkal együttműködve kétharmados többsége lesz az Országgyűlésben, első lépésként szinte bizonyosan elhalasztják az őszi önkormányzati választásokat.
2010. február 1. hétfő 08:20 - HírExtra
A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint leghamarabb egy évvel később, 2011 őszén vagy 2012-ben tartanák a voksolást. Egyfelől azért, mert ha még az idén megrendeznék a helyhatósági választásokat is, akkor a kampány blokkolná a választási év lehetséges kormányzati teljesítményét és a keményebb intézkedések bevezetését.

A Népszava írása szerint a választás elhalasztásának másik indoka, hogy rendezné a Fidesz az eladósodott jobboldali önkormányzatok ügyét, hogy jobb eséllyel indulhassanak helyi jelöltjeik, illetve hogy a jövőbeni EU-s pályázati lehetőségek bővüljenek.

A Fidesz az önkormányzatiság rendszerváltáskor lefektetett alkotmányos elveit is felülírná. Nem csupán egyes települések hivatali önállóságát szüntetnék meg kistérségi, illetve régiós összevonásokkal, de a falusi önkormányzatok egy részét is. A Népszava úgy tudja, a parlamenti pártok sem utasítják el eleve az ötletet. A Fidesz vezetése a párt által irányított egyes önkormányzatok vezetőit "bizalmasan" már tájékoztatta terveiről.

A Fideszben úgy vélik - derül ki egy a napilap birtokába került feljegyzésből -, hogy az alkotmánymódosításhoz akkor is vérmes remények fűzhetők, ha sem egyedül, sem a Jobbik révén nem sikerül kétharmados többséget szerezniük hozzá. Utalnak arra, hogy azon szocialista parlamenti képviselők is "átállíthatók" lehetnek majd, akik polgármesterként, önkormányzati képviselőként is dolgoznak.

Érdekükben, illetve a párt önkormányzati pozícióinak megőrzése érdekében akár az MSZP vezetése is hajlandó lehet kompromisszumra, mert - mint a Fideszben vélik - az idei októberi választásokon biztosan veszítenének, ezért a "hosszabbításban" ők is érdekeltté tehetők - ismerteti a Népszava.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását