2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt

Megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt a kiskunlacházi polgármester - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán.
2010. január 27. szerda 15:45 - HírExtra
A bizottság szerdán az MTI-hez is eljuttatott közleményében emlékeztetett: Répás József (független) polgármester 2008 novemberében egy gyilkosság után arról beszélt, hogy elég volt a "romaerőszakból". A 14 éves H. Nóra holttestére 2008. november 23-án találtak rá. A brutális gyilkosság után a településen szinte azonnal elterjedt pletykák szerint három helyi roma fiatal erőszakolta és ölte meg a diáklányt. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után azt mondta, hogy kizárt a három roma fiatal bűnössége, és később a rendőrség őrizetbe vett egy kiskunlacházi fiatalembert, aki ellen több bizonyíték szólt.

A gyilkosságot követően az önkormányzat demonstrációt szervezett, ahol a polgármester többi között azt mondta: "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! ( ) Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen" - idézi a közlemény a polgármestert. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ezzel arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.
A jogvédők azért fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert "Répás József rasszista, törvénysértő kijelentései csak fokozták a településen kialakulófélben lévő romaellenességet, és félelmet keltettek a roma közösségben, nemcsak helyi, hanem országos szinten is" - írták.

A hatóság megállapította, hogy a polgármester a település roma kisebbséghez tartozó lakosaival szemben a 2008. november 28-i demonstráción elmondott beszédével, valamint a magyarországi roma közösséggel szemben az önkormányzati lapban megjelent írásaival megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és megvalósította az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény szerinti zaklatás tényállását - áll a közleményben.

A bizottság szerint a hatóság határozatából világosan következik, hogy a közszereplők nem tehetnek következmények nélkül nyilvánosan romaellenes kijelentéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását