2024. május 6. - Ivett, Frida

A Lancet a "segélyipart" bírálja a haiti káosz kapcsán

A Lancet című vezető orvosi folyóirat pénteken megjelent számában azzal vádolja a nagy segélyszervezeteket, hogy céges magamutogatásuk és önérdekük hozzájárult a káoszhoz, amely a Haiti megsegítését célzó erőfeszítésekben kialakult.
2010. január 22. péntek 12:00 - HírExtra
"A nemzetközi szervezetek, nemzeti kormányok és civil szervezetek helyesen megmozdultak, ám pozícióért is tülekednek, mindegyik azt állítja, ő teszi a legtöbbet a földrengés túlélőiért" - olvasható a szerkesztőségi cikkben.

A Lancet munkatársai sajnálattal állapítják meg, hogy a helyzet Haitin kaotikus, pusztító és bármi csak nem összehangolt, holott egyes szervezetek azt hangoztatják magukról, hogy "élen járnak" a károk enyhítésében. A lap nem nevez néven egy szervezetet sem, és tiszteletét fejezi ki a segélyszervezetek munkatársai előtt, akik "kivételes munkát végeznek nehéz körülmények között".

A brit lap szerint azonban "a segélyszektor kétségkívül a saját jogán (létező) iparág", és ha rossz ízűnek tűnik is, jogos az indítékaik és teljesítményük alapos vizsgálata.

"A nagy segélyszervezetek és humanitárius szervezetek gyakran rendkívüli módon versengenek egymással. A számos nagyvállalatnál látott belső hatalmi politikával és rosszízű jellegzetességekkel szennyezve, a nagy segélyszervezetek is megszállottjai lehetnek a felhívásaikkal elérhető pénzszerzésnek" - írja a Lancet. A lap szerint túl gyakran maga a médiajelenlét tevékenységük egyik célja a marketing, és a márkaépítés túl nagy jelentőséget kap.

Mindezen túl, ami még rosszabb, a helyszíni katasztrófa-elhárítási erőfeszítésekben sokszor együttműködés helyett inkább versengenek a kisebb, helyi jótékonysági szervezetekkel, amelyek jobb hálózattal és ismeretekkel rendelkeznek az érintett országokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását