2024. június 17. - Laura, Alida

A briteknek van okuk panaszra?

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb recessziója nyomán a britek rosszabbul élnek az idei választási évben, mint az előzőben, sőt már tavaly is rosszabbul éltek - áll az egyik vezető brit gazdaságkutató intézet friss kimutatásában.
2010. január 4. hétfő 15:21 - HírExtra
Citybeli szakértők ráadásul költségvetési válságtól is tartanak a hatalmas hiány miatt. Az Oxford Economics, az Oxfordi Egyetem üzleti tudományok karának gazdaságelemző vállalkozása szerint az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben reálértéken alacsonyabb volt, mint 2005-ben, és még az idén is alacsonyabb lesz.

A cég a tanulmányban kiemeli, hogy a legutóbbi választások óta bekövetkezett életszínvonal-csökkenés éles kontrasztban áll a munkáspárti kormány előző két parlamenti mandátuma alatt tapasztalt meredek növekedéssel. Az Oxford Economics szakértőinek számításai szerint 1997 és 2001 között 12,6 százalékkal, 2001 és 2005 között 8,3 százalékkal emelkedett a fejenkénti GDP-érték Nagy-Britanniában.


A brit gazdaság az utóbbi fél évszázad legmélyebb recesszióját élte át az elmúlt másfél évben, és többi nagy ipari gazdasággal ellentétben - amelyekben már beindult a növekedés - a tavalyi harmadik negyedévben még mindig tartott a brit recesszió. Az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

Citybeli közgazdászok mindemellett költségvetési válságtól is tartanak az idén. A Financial Times hétfőn ismertetett felmérése szerint a lap által megkérdezett 79 szakértő közül 37 vélekedett úgy, hogy finanszírozási válság fenyegeti a brit államháztartást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását