2024. május 20. - Bernát, Felícia

Iraki-egyiptomi tárgyalások

Az Egyiptommal és a többi befolyásos arab országgal való kapcsolatok javítása, az együttműködés új fejezetének megnyitása céljával vasárnap Kairóba érkezett Núri al-Máliki iraki kormányfő. Az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló, síita vezetésű bagdadi kormányt gyakran nézik gyanús szemmel a főleg szunnita szomszédos országok.
2009. december 20. vasárnap 06:26 - HírExtra
Máliki különösen a kairói vezetéssel szeretne jobb viszonyt kialakítani az eddiginél, mert Egyiptom az Egyesült Államok szövetségese, és Kairóban van az Arab Liga székhelye. A két ország viszonya Szaddám Huszein iraki diktátor idején feszült volt, és még rosszabb lett, amikor az al-Kaida terrorhálózat 2005-ben elrabolta és meggyilkolta Egyiptom bagdadi nagykövetét.

Azóta, hogy az amerikai erők 2003-ban elűzték a hatalomból Szaddám Huszeint, számos arab ország - köztük Egyiptom - nyitott nagykövetséget Bagdadban. Az utóbbi években - ahogy csökkent az erőszakcselekmények száma Irakban - Bagdad igyekszik minél több befektetőt vonzani az országba. 1990 előtt több tízezer egyiptomi dolgozott Irakban, de azután, hogy az iraki hadsereg megszállta Kuvaitot, illetve még inkább az 2003-as amerikai megszállás után elhagyták az országot.

Az iraki kormány szóvivője elmondta: Máliki a kétnapos látogatáson kormánytisztviselőkkel és Amr Muszával, az Arab Liga főtitkárával találkozik. Aláírnak több megállapodást és emlékeztetőt - tette hozzá, de nem részletezte, hogy milyeneket.

Hadi Dzsalo iraki politikai elemző szerint Máliki valószínűleg azt gondolja, hogy jobb esélye van Egyiptom révén javítani kapcsolatait a többi arab országgal, mint Szaúd-Arábián keresztül. A szaúdiaknak inkább az iraki szunnita pártokkal vannak jó kapcsolataik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását