2024. június 8. - Medárd

Jótékonysági koncert a templomért

Jótékonysági koncertet tartanak vasárnap a jászberényi ferences templomban, az est bevételét az ősszel tűzkárt szenvedett épület további rendbehozatalára ajánlották fel a fellépők, Pitti Katalin operaénekes és Virágh András orgonaművész.
2009. december 17. csütörtök 21:07 - HírExtra
A koncerthez rendbe kellett hozni az 1472-ben felszentelt műemléképület orgonáját. A gyönyörű, késő barokk, 1523 síppal rendelkező orgonát a szertartásokhoz a tűzeset óta is használták, ám annak felületén és hangzásán egyaránt érzékelhető volt a koromlerakódás. A hangszert csütörtökön tisztította meg és hangolta fel

Németh Imre orgonaépítő és segítője - mondta el az MTI-nek Novák István plébános.
A kántor, Sisa Menyhért állítja: a falfestmények és az ablakok megtisztítása még ennél is komolyabb kihívás lesz és a máig érezhető kellemetlen füstszag is csak a falak megtisztításával száműzhető. Ennek mikéntje a kántor szerint még kérdéses. Egy külföldi cég végzett már próbatisztítást nemrégiben, ám hogy a feladathoz milyen technológia a legmegfelelőbb, az egyelőre még kérdéses.

A tűz október 23-án röviddel éjfél előtt keletkezett a jászberényi ferences templomban, a műemléképületben több padsor is megsemmisült a lángokban.

A szakértők szerint szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok a templomban, a kérdés csak az, hogy gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás történt. A rendőrség egyelőre ismeretlen elkövető ellen rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását