2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mi lesz az alkalmi munkavállalói könyvekkel?

Jövő év áprilisáig maradnak érvényben az alkalmi munkavállalói könyvek, mivel az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés, csak 2010 április elsejétől hatályos - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az MTI-vel.
2009. december 15. kedd 21:06 - HírExtra
A minisztérium közleményében kiemelte: áprilistól az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek megszűnnek, helyette egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást a munkáltatónak az APEH felé, a munkavégzés megkezdését megelőzően.

A munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama az 5 napot eléri, egyébként elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív vezetése.

Az új szabályok szerint egyszerűsített foglalkoztatást akkor lehet alkalmazni, ha a munka alkalmi jellegű, vagyis legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napig tart azonos felek között. Emellett ha a munka idényjellegű mezőgazdasági vagy idegenforgalmi munka, illetve ha természetes személy háztartásában vagy pedig kiemelkedően közhasznú szervezeteknél végzett munka.

Az SZMM közleményében aláhúzta: 2010. április 1-jétől megszűnik az a rendszer is, amely az alkalmi munkavállaláshoz automatikusan az általános köztehernél alacsonyabb kedvezményes közterhet kapcsolt, valamint amely szerint a munkabér összege csak a felek megállapodásától függ. Bizonyos kivételekkel az általános adó- és társadalombiztosítási szabályok szerinti adók és járulékok kapcsolódnak az egyszerűsített munkaszerződéses foglalkoztatáshoz. A kedvezményes közteher egységesen 30 százalék, amelyet a nettó munkabért alapnak tekintve kell meghatározni. Ebbe a kedvezményes körbe tartozik a természetes személy munkáltató háztartásában végzett munka, valamint az idénymunka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását