2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gúd Móning Hángöri!

Nehéz azt hinni, hogy erre számítottak volna az ORTT tagjai, amikor a Class FM-nek adták a Danubius Rádió frekvenciáját. Vagy ha igen, akkor rendesen melléfogtak.
2009. december 13. vasárnap 15:59 - Pénzes Dávid
Az Országos Rádió és Televízió Testület hivatalosan azért döntött az új adók mellett, mert azok pályázata sokkal több pénzt ígért csorgatni az államkasszába, mint a frekvencia eddigi használói, a Sláger és a Danubius Rádió.

Ám a hatalmas vihart kavart döntés kapcsán számtalan egyéb magyarázat is született, hogy végül miért is szólhat mindkét frekvencián egy-egy új adó. A pártpolitikai háttérszélről már sokan, és sokfélét írtak, ezt most ne is gördítsük tovább. Ám valami más is elhangzott, még ha burkoltan is.

Mindkét adó – de beszéljünk most a Class FM-ről – azért is lehetett befutó, mert száz százalékig magyar tulajdonban van, így a profitját nem viszi ki az országból (szemben az eddigi tulajdonosokkal). Ez a meglátás dicséretes, hiszen valóban fontos szempont.



Ahogy például az is, amit számtalan rádióhallgató felvetett a váltás előtt. Tudniillik, az eddigi rádiók a magyar nyelv ápolását nem igazán tartották fontos szempontnak. Elvárható volt tehát, hogy majd az újak, hátterükben a magyar tulajdonosokkal, ezzel is újat akarnak hozni az éterbe. Ám ez messze nem így lett.

A Class FM reggeli – mondhatjuk azt is, leghallgatottabb – műsorának címe a következőre sikeredett: Morning Show. Nos, stílusosan azt is mondhatnánk: no comment. De nem akarunk egy angol kifejezésre angolul válaszolni, ahogy ezt a cikket sem akarjuk angolul megírni, ahogy országos rádiót sem akarunk angolul hallgatni. Hiszen ha adva van egy, az angolnál sokkal szebb nyelv, akkor használjuk ki, hogy ért még rajta valaki.

Súlyos hiba

Megvan az új műsorcím: Morning Show a Class FM-en!
Morning Show címmel ébreszti mától a hallgatókat Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János minden hétköznap reggel 6-tól 10-ig. A hallgatók segítségét is kérték új műsoruk elkereszteléséhez a rádiósok és özönlöttek is a jobbnál jobb ötletek, amikor a három már jól ismert és nagy szeretetnek örvendő hang visszatért az éterbe a megszokott frekvencián, de már a Class FM-en.
Már az is súlyos hiba, hogy az eddig szépen csengő Sláger után egy angol nevű Class FM (még csak véletlenül sem Klassz FM) jelent meg a köztudatban. A latin Danubius helyett a szintén latin Neo FM még megbocsátható. De hogy műsorcímnek is idegen kifejezést sikerült kiötölni az nagyon szánalmas. Két dolgot jelenthet ugyanis.

Vagy határozottan az a célja a rádiónak, hogy a neve is és a műsorai is angol nyelven legyenek, azaz, szeretné az angolt egyre közelebb hozni – nyilvánvalóan a magyar rovására – a rádióhallgatókhoz. Vagy egyszerűen nem volt más ötletük, csak ez a rémgyenge és kongóan üres kifejezés. Az első verzió kifejezetten káros lenne, hiszen éppen a rádióknak – amelyek kizárólag a nyelv által szólnak hozzánk – lehetne az önként vállalt feladata, hogy megújítsák, frissítsék, gazdagítsák a közbeszédet.

Ha meg ötletük nem volt a készítőknek… nos, akkor mit várhatunk tőlük, akár nyelvújítás, akár igényes – mi több fantáziadús – műsorkészítés, humor, vagy értékközvetítés terén? Mert mit is jelent ez a kifejezés: Morning Show? Reggeli Műsor-t. Gratulálunk! Ez valóban sokatmondó, kifejező, szívbemarkoló, humorcsimbókot mozgató, előremutató (a Class FM-re hangolódva angolosan progresszív), valamint csipanyitogató és figyelemfelkeltő titulus (bocs: cím).

Nyelvében él a nemzet

Nem szabad elfeledni azt sem, hogy a pályázat kiírásában rendkívül hangsúlyos kritérium volt, hogy a zenék harmada magyar kell, hogy legyen. Vagyis a nyelvművelés már a kiírásban tetten érhető volt. Pontosan tudjuk, hogy a mai fiataloknak nem Ady meg József Attila adja a szájába a magyar szavakat, hanem a popzene.

Jó ötlet tehát a zenei kínálat arányainak megváltoztatása. Ám ha az új tulajdonos képes lett volna a sorok között olvasni, akkor észleli, hogy nemcsak a zenével, de az egész fizimiskával (angolosan dizájnnal) lehetséges hatni a hallgatókra.

Kis őszinte


Magam is nagy reményekkel voltam az új adók irányában. Arra számítottam, hogy vége az amerikai-angol dömpingzenéknek, és két Lady Gaga közt nem Britney Spears, hanem mondjuk egy Cseh Tamás dal szólal meg; hogy a műsorvezetők levesznek kicsit a trágár beszédből, és igényteremtő célzattal próbálják megújítani hazánk fölött az étert. Már-már elhittem, hogy az óriásplakáton elegáns öltözetben megjelenő Sebestyén Balázs meg Csiszár Jenő belülről is ünneplőbe öltözik, hiszen hatalmas a felelősség rajtuk.

De nem.

Fotók: www.classfm.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását