2024. május 9. - Gergely

Dánia 160 millió euróval venné ki részét

A világon az elsők között Dánia letette az asztalra ajánlatát a fejlődő országok klímatámogatására: a klímacsúcsnak otthont adó ország 160 millió eurót hajlandó erre áldozni a 2010 és 2012 közötti időszakban - jelentette be a dán kormány szerdán.
2009. december 9. szerda 17:11 - HírExtra
A dán ajánlat feltétele, hogy létrejöjjön egy klímapénzeket szabályozó nemzetközi egyezmény, amelybe a többi fejlett ország is belép. A dán külügyminisztérium közleménye szerint a felajánlással Dánia ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a fejlődő országokban a klímacsúcs után azonnal megkezdődhessenek a szükséges munkálatok.

"Világos jelzést kívánunk küldeni a többi országnak arról, hogy a finanszírozási kérdéseknek a tárgyalóasztalra kell kerülniük Koppenhágában. A klímaváltozás által legsúlyosabban érintett, legszegényebb országok támogatása nélkül nem képzelhető el megállapodás Koppenhágában" - mondta Ulla Tornas, Dánia fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

A házigazda felajánlása összhangban áll az Európai Unió hivatalos álláspontjával. Eszerint szükség van egy 2010 és 2012 közötti gyorssegélyre, hogy megkezdődhessen a legsürgetőbb feladatok elvégzése a fejlődő országokban, 2013-tól pedig jelentősen kibővített magán és közforrásokkal kell folytatni a támogatási programot.

Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse szerint 2012-ig évi 10-12 milliárd dollár felajánlására lenne szükség a fejlett országok részéről, hogy egyáltalán elkezdődhessen a fejlődő országokban az érdemi alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. A Világbank szerint az adaptáció teljes költsége a következő 40 év folyamán átlagosan évi 75-100 milliárd dollár lesz. Egyes szakértői intézetek ennek akár 2-3-szorosát valószínűsítik.

Gordon Brown brit miniszterelnök korábban azt mondta, országa 2012-ig évente 1,3 milliárd dollárral járulna hozzá egy közös klímaalaphoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását