2024. május 24. - Eszter, Eliza

Letartóztatták az állami autópálya-kezelő vezetőit

A horvát rendőrség bejelentette, hogy korrupció vádjával őrizetbe vettek öt embert, közöttük az állami autópálya-kezelő vállalat (HAC) nemrégiben menesztett két vezetőjét.
2009. november 27. péntek 06:58 - HírExtra
Az öt személy között van a HAC két másik alkalmazottja és egy építési vállalat főnöke is - jelentette a HINA horvát hírügynökség. A kormány korrupció gyanújával szombaton menesztette a HAC három vezetőjét, közöttük Jurica Prskalót, az igazgatótanács elnökét. A HINA szerint Prskalo is a csütörtökön őrizetbe vett öt személy között van, akiket legkevesebb 3 millió eurónyi összeg elsikkasztásával vádolnak: a vád szerint a szükségesnél hatszor többet fizettek egy magáncégnek a Zágráb-Split autópálya két alagútjának festéséért.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tervet fogadott el a korrupció leküzdésére az állami vállalatoknál. Eszerint az érintett cégek kötelesek lesznek az Európai Unió által nemrégiben a horvátországi korrupció "fő forrásának" nevezett közbeszerzésekkel kapcsolatos minden adat közzétételére honlapjukon.

Az elmúlt hónapokban az autópálya-építésekért és az 1000 kilométer hosszú autópálya-hálózat fenntartásáért felelős HAC-cal kapcsolatban a horvát média számos korrupciós ügyet szellőztetett meg, és több rendőrségi vizsgálat is indult.

A korrupció elleni harc és az igazságügyi reform a legfontosabb kritériumok között szerepel, amelyeket Zágrábnak a 2011-re tervezett európai uniós csatlakozáshoz teljesítenie kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását