2024. május 20. - Bernát, Felícia

Magosz: az MNV két vezetője az igazi felelős

A Magosz szerint Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettese és Kamarás Miklós vezérigazgató a valódi felelős a Pest megyei állami földekre kiírt, törvénysértő módon felbontott és értékelt haszonbérleti pályázatok ügyében.
2009. november 23. hétfő 19:52 - HírExtra
Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója ezt azután közölte hétfőn az MTI-vel, hogy az MNV belső vizsgálata megállapította: a vagyonkezelő Pest megyei területi irodájának két munkatársa november 9-én felbontotta, illetve nyitott borítékban vette át a 2.500 hektáros Pest megyei állami földterület haszonbérletére beérkezett pályázatokat.

A vizsgálat megállapította a felelősségi kört, ennek nyomán pedig hétfői hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntették a Nemzeti Földalapért (NFA) felelős igazgató munkaviszonyát, aki elismerte felelősségét - közölte az MNV az MTI-vel. A Pest megyei területi iroda felmentett megbízott vezetője írásbeli figyelmeztetésben és prémiummegvonásban részesült, és a továbbiakban eddigi munkaköre helyett a szervezeten belül más munkakörben foglalkoztatják. A pályázat felbontásában ugyancsak érintett nyilvántartási menedzser is írásbeli figyelmeztetésben és prémiummegvonásban részesült.

Budai Gyula mindezzel kapcsolatban azt közölte: a vagyonkezelő belső vizsgálata nem a valódi felelősöket nevezte meg, hanem azokat az embereket, akik a tényleges felelősök utasításai alapján jártak el.

Ismét azokkal "a kishalakkal akarják elvitetni a balhét, akik végrehajtották a nagyok utasításait" - fogalmazott a Fidesszel szövetséges Magosz szövetségi igazgatója.
Budai Gyula szerint az ügy valódi felelőse Benedek Fülöp és Kamarás Miklós, akik szintén aláírták a visszadátumozott ügyiratot, és tudniuk kellett a pályázatok idő előtti felbontásáról. "Ők viszont továbbra is sérthetetlennek tekinthetők" - tette hozzá.

A magoszos politikus úgy látja, az MNV-t felügyelő pénzügyminiszter, Oszkó Péter továbbra sem tesz semmit azért, hogy a korrupciógyanús földügyek megszűnjenek a vagyonkezelőnél, és a társaság a jogszabályi előírásoknak megfelelően működjön.
Oszkó Péter a Bajnai-kormány tagjaként "hagyja, hogy a vagyonkezelőnél folytatódjon az az ámokfutás, amely a föld eladásával és haszonbérbe adásával kapcsolatos, és hagyja, hogy a valódi felelősök büntetlenül folytassák tovább az állami vagyon elherdálását" - írta kommünikéjében.

Az ügyben a személyi felelősségre vonások a Gyurcsány-Bajnai-kormány alkalmatlanságát és tehetetlenségét igazolják az állami földek értékesítése során, teret adva "a szocialista agrárlobbi nyomulásának" az állami földek megszerzéséért - összegezte álláspontját Budai Gyula.
Budai Gyula már múlt pénteken azt mondta, úgy tudja, három emberrel akarják "elvitetni a balhét" az említett ügyben: Balogh Tamással, a Pest megyei területi iroda múlt hétfőn "kirúgott" vezetőjével, Tóth Évával, a Nemzeti Földalapért jelenlegi igazgatójával és Horgosi Zsolttal, az erdőgazdasági igazgatóság igazgatójával. Ezek az emberek csak a munkájukat végezték, utasítás alapján jártak el - vélekedett akkor is a szövetségi igazgató.
Budai Gyula november 14-én sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert álláspontja szerint "trükköznek" az állami földek haszonbérletére kiírt pályázatok érkeztetésével, elbírálásával az MNV-n belül.
A konkrét esettel kapcsolatban azt mondta: a 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat idő előtt felbontották, s a felbontás tényét visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.

Budai Gyula kifejtette: november 9-én a beérkezett pályázatokat a Pest megyei területi irodán arra nem jogosult emberek felbontották, felbontva juttatták el az MNV-hez. Ez után, november 10-én, egy visszamenőleges dátumú ügyirattal próbálták legalizálni a jogtalan lépést úgy, hogy visszamenőlegesen nevezték ki annak a kétfős értékelő bizottságnak a tagjait, amely minden pályázat felbontásánál jelen van.

Ezt az utólag készített ügyiratot aláírta Benedek Fülöp és Kamarás Miklós is - hívta fel akkor a figyelmet.
Múlt hétfőn az MNV arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vagyonkezelő vezérigazgatója belső vizsgálatot rendelt el, és azonnali hatállyal felmentette a Pest megyei területi iroda megbízott vezetői munkaköréből Balogh Tamást.
A belső ellenőrzési vizsgálat eredményeinek ismeretében szerdán az MNV vezérigazgatója érvénytelenítette a 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérleti pályázatát.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 2.500 hektáros terület haszonbérletére érkezett pályázatokat arra illetéktelenek idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását