2024. május 17. - Paszkál

Kamatdöntő ülést tart hétfőn az MNB

Kamatdöntő ülést tart hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a piac a jegybanki alapkamat legalább 50 bázispontos mérséklését várja, egyes londoni elemzők ennél nagyobb csökkentést is lehetségesnek tartanak.
2009. november 22. vasárnap 10:33 - HírExtra
Az MTI által pénteken megkérdezett londoni elemzők véleménye szerint bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői kamatdöntő ülésén folytatja a pénzügypolitikai enyhítést, az alapkamat újabb csökkentésének mértékét 50-75 bázispontra tették. Egyes citybeli házak az eddigieknél agresszívabb kamatcsökkentést valószínűsítenek, mert szerintük akár deflációs kockázat is felmerülhet Magyarországon.

Ez utóbbiak közé tartozik a 4cast nevű gazdaságelemző és előrejelző cég, amely közölte: "erős esélyét" látja annak, hogy a monetáris tanács hétfőn 0,75 százalékponttal csökkenti a jelenlegi 7,00 százalékos jegybanki alapkamatot, vagyis "egy lépéssel továbbmegy a sziklaszilárd, fél százalékpontos csökkentést valószínűsítő piaci konszenzusnál".

A Reuters csütörtökön közzétett elemzői felmérése azt prognosztizálja, hogy az idén még hátralévő mindkét kamatdöntő ülésén 50-50 bázisponttal csökkenti a jelenleg 7,0 százalékos alapkamatot a monetáris tanács.

A Dow Jones Newswires által megkérdezett 12 kereskedelmi banki elemző is szinte egyhangúan 50 bázispontos kamatcsökkentést vár az MNB hétfői kamatdöntő ülésén, csak egy megkérdezett valószínűsít 25 bázispontos lazítást.

A Reuters által a héten megkérdezett 23 elemző közül 21 szavazott arra, hogy hétfőn 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács, egy-egy elemző vár 75 bázispontos csökkentést, illetve kamattartást. Az év végére így 6,0 százalékra csökkentett alapkamat a jövő év elején még egy 50 bázispont csökkentés után 5,5 százalékon éri el a monetáris enyhítési ciklus végét, és hosszabb ideig ezen a szinten stabilizálódik - jövendölik a Reuters által megkérdezett elemzők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását