2024. április 27. - Zita

Hiller: kiemelkedően sikeres volt a magyar kulturális évad

Az amerikai magyar kulturális évad sikeres volt; a magyar kulturális diplomáciának ez volt az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb eseménysorozata, amely az egész magyarság kultúrájának érdekét szolgálta - mondta Hiller István.
2009. november 22. vasárnap 14:00 - HírExtra
A New York-i Magyar Kulturális Központ által vezényelt Extremely Hungary nevű programsorozat olyan sikere a magyar kultúrának, amelyet az Egyesült Államokban a magyar kulturális diplomácia még nem élt meg - fogalmazott azután, hogy nagy sikerű roma-afroamerikai világzenei koncerttel zárult az évad. A manhattani koncert kapcsán megjegyezte: lehet, hogy ez nem egyszerűen csak az évad eseménye, hanem egy sajátos zenetörténeti siker volt.

Kifejtette, hogy egy évad sikeressége három vonatkozásban mérhető. Egyrészt egy ilyen fesztivál egyik maradandó hatása az, amikor ismert vagy kevéssé ismert művészek az évad révén újabb meghívásokat, lehetőségeket kapnak. A most zárult évad révén a világ kultúrájának élmezőnyébe tartozó intézmények folytatni akarják az együttműködést; számos művész, együttes és csoport kapott ajánlatot, szerződéslehetőséget.

A kulturális évad célja másfelől az országkép formálása; a kulturális befektetéseknek a turizmusban, a gazdasági kapcsolatokban mérhető hatása van, azonban bő egy évre lesz szükség ahhoz, hogy látni lehessen ennek a kifutását. A nagy-britanniai, a hollandiai és a németországi évad után, jelentős részben azok hatására, megnőtt a Magyarországra érkezett szervezett, üzleti vagy magánturizmus.

Az évad eredményessége harmadsorban mérhető a kulturális sajtóban megjelenő visszhangban. Elmondta, hogy a magyar kultúráról az elmúlt két évtizedben nem írtak annyit a The New York Times vagy a The Washington Post hasábjain, mint idén. Már az évad második harmadában érződött, hogy a kedvező publikációk, a sajtóbeli elismerések újabb támogatókat hoztak a magyar kultúrának - mondta.

Kifejtette, hogy az Egyesült Államokat lehetetlen egyszerre meghódítani, nem is volt ilyen törekvés. Az évad végére bebizonyosodott, helyes és egyértelműen jó döntés volt a kortárs Magyarország kultúrájának bemutatása New Yorkban és Washingtonban. Ez volt az a koncepció, amelyet meg lehetett valósítani. Elmondta, a fesztiválon nem a mennyiség számított, hanem az, hogy minőségi produkciókat nyújtsanak; az ezzel kapcsolatos kezdeti félelmek vagy aggodalmak szerinte idővel inkább dicséretbe fordultak.

Kitért arra, hogy a kortárs kultúrát mutatták be, a zenére, az irodalomra, a képzőművészetre, a táncra, a filmre fektetve a hangsúlyt. Értékelése szerint "felelősen és a legjobb helyekre, a legjobb intézményekbe és programokba fektettük a pénzt". Az Extremely Hungary költségvetése 700 millió forint volt, ez 3 évre oszlott el. Volt egy 40 millió forintos összeget kitevő előkészítő szakasz 2008-ban, 2009-ben 511 millió forintot költöttek el a fesztiválra, a maradék összeget pedig az úgynevezett levezető, a jövő év elejére átnyúló programokra fordítják.

Hiller véleménye szerint az elmúlt több mint fél évtized kezdeményező, offenzív kultúrdiplomáciájának anyagi és nem anyagi haszna messze túlmutat a költségvetés által biztosított összegeken.

A miniszter azt mondta, az utóbbi években Nagy-Britanniában, Hollandiában, Oroszországban, Németország öt tartományában és Berlinben, továbbá Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban szervezett kulturális évadok után kijelenthető: a világ különböző pontjain olyan csúcsteljesítményre képes a magyar kortárs kultúra, amely a kétoldalú kapcsolatokat nagy erővel képes megszilárdítani. Hozzátette: biztos benne, hogy ugyanehhez a teljesítményhez más területen többszörös mennyiségű pénz sem volna elegendő.

Hiller István meggyőződése szerint Magyarország jelenét és jövőjét a kultúrával, az oktatással, a tudománnyal lehet a legjobban bemutatni. A kulturális évadok rendezése tekintetében a jövőre nézve a folytonosságot javasolja. Mivel az EU-n belül automatikusan alakulnak ki kulturális programok, a Magyarország számára fontos, EU-n kívüli területeken szükséges évadokat tartani. Nagyon szükségesnek tartja egy tematikus kulturális fesztivál megrendezését az Arab-öböl térségében, amelyhez Magyarországnak nagyon komoly gazdasági érdekei fűződnek. Szerinte egy ilyen fesztivál a 2011-es soros magyar EU-elnökség után, 2012-ben megvalósítható. Ha rajta múlna, akkor az Egyesült Arab Emírségek, Omán vagy Katar lenne a következő magyar kulturális fesztivál helyszíne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását