2024. június 16. - Jusztin

Az ombudsman is tiltakozik

Szabó Máté ombudsman szerint megengedhetetlen, hogy az állam a költségvetés hiányait éppen a rendszer legrászorultabbjai rovására korrigálja, ezért levélben fordult a kormányfőhöz, valamint a szociális és a pénzügyi tárca vezetőjéhez - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel.
2009. október 19. hétfő 11:20 - HírExtra
"Sem alkotmányos, sem költségvetési, sem egyéb szempontból nem indokolható, hogy az állam a központi kiadások tervezése során éppen azoknak az áldozatára számítson, akiknek a mindennapi életet segítő körülmények, a támogató szolgálatok, illetve a bentlakásos intézmények fenntartása jelenti az egyetlen esélyt a méltó élethez" - olvasható az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

Szabó Máté kiemelte, hogy a fogyatékossággal élők emberi jogainak védelme az állam kötelező feladata.

A tervezett jövő évi költségvetés a fogyatékossággal élők szervezeteinek, a bentlakásos intézmények működtetőinek, a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkáltatóknak olyan pénzügyi feltételeket szán, amelyek példa nélküli módon lehetetlenítik el az eddig is meglehetősen szűk költségvetéssel rendelkező szervezetek működését - tette hozzá.

Hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik elveszítsék pénzügyi hátterüket. Mint írta, a tervezett költségvetési megszorítások a támogatási rendszer radikális lefaragásával, a leghátrányosabb helyzetben lévő emberek körülményeinek biztonságát veszélyeztetve éppen a legrászorultabb emberek sorsát pecsételik meg.

Az ombudsman rámutatott arra, hogy mindez ellentmond a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményben foglalt kötelezettségeknek, amelyekhez az egyezmény törvénybe foglalásával Magyarország is csatlakozott.

Mindezek miatt Szabó Máté a kormányfőhöz, valamint a szociális és a pénzügyi tárca vezetőjéhez fordult. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa levelében emlékeztet a nemzetközi egyezményben vállaltakra, a demokratikus jogállam alkotmányos értékrendjének vívmányaira és felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők ezreinek életével kapcsolatos állami kötelezettségekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását