2024. május 3. - Tímea, Irma

Izrael nem enged

Az izraeli kormányfő hétfőn leszögezte a parlamentben, hogy nem engedi meg az ország katonáinak bíróság elé állítását háborús bűnök vádjával.
2009. október 13. kedd 06:53 - HírExtra
Egy ENSZ-jelentés megállapította ugyanis, hogy Izrael és a palesztinok is követtek el háborús bűnöket Izrael gázai övezeti offenzívája idején. Netanjahu a parlament téli ülésszakának megnyitóülésén beszélt erről, s a Goldstone-jelentést és magát a vizsgálóbizottságot is "torzítónak" minősítette, amely "elvitatja Izrael jogát önmaga megvédésére". "Ez a jelentés terrorizmusra bátorít, és fenyegeti a békét" - mondta.

Az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Bizottsága kérte fel Richard Goldstone dél-afrikai bírót, hogy vizsgálja ki a háborús bűnök vádját a decemberi-januári gázai offenzívával kapcsolatban. A bizottságnak Goldstone szeptember 29-én nyújtotta be jelentését, amely főként Izraelt vádolja háborús bűnök elkövetésével, de palesztin fegyvereseket is. Az ENSZ BT október 14-én foglalkozik a közel-keleti helyzettel, de Washington már közölte: nem szeretné, ha az ülésen bármit is elhatároznának ebben az ügyben.

Netanjahu méltatlankodva felrótta, hogy a jelentés háborús bűnösként mutat be izraeli politikusokat. "Az igazság pont az ellenkezője. Az izraeli vezetők és a hadsereg éppenséggel megvédi az állampolgárokat a háborús bűnösöktől" - hangoztatta. "Nem hagyjuk, hogy Ehud Olmert, Cipi Livni és Ehud Barak a hágai törvényszéken kössön ki" - tette hozzá a korábbi kormányfőt és minisztereit felsorolva.

Egy izraeli emberi jogi csoport, a Jes Din szerint az izraeli hadsereg szándékosan elhúzza saját vizsgálatát arról, hogy a katonák követtek-e el bűnöket a palesztinok ellen, mert el szeretne kerülni bármiféle bűnvádi eljárást. A csoport több mint 130 palesztin panaszt vizsgált meg ciszjordániai esetekről, amelyeknek a felében két év alatt sem döntötték el, hogy lefolytatják-e az eljárást vagy törlik az ügyet. "A hadseregben nincs meg az akarat, hogy komolyan kivizsgálja a katonák ellen beérkező panaszokat" - mondta a csoport jogi tanácsadója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását