2024. április 26. - Ervin

Novák Péter egy új nő mellett

A Roma Ikon fesztiválon fellép majd Palya Bea is, akit maga Novák Péter keresett fel, hogy egy közös zenélésre invitálja.
2009. október 8. csütörtök 15:29 - HírExtra
A nemzetközi szinten is elismert énekesnő is csatlakozott a Roma Ikon fesztiválhoz. Palya Bea nagyon örül annak, hogy Novák Péterrel, és Dés Andrással dolgozhat ezen a nemes ügyön, hiszen előadásával ő is segít felhívni az emberek figyelmét a roma kultúrára.

Nagyon jó ötletnek tartom a Roma Ikon fesztivált, mert tágítja és színesítheti azt a kört, aki a cigány kultúrával, zenével kapcsolatba kerülhet. Még most készülök dalokkal, de az biztos, hogy Dés Andrással duózni mindig nagy öröm nekem is, sosincs két dal ugyanúgy játszva, mindig improvizálunk, hagyjuk a tér, az emberek energiáját hatni a zenénkre. Ha ketten vagyunk a színpadon, annak ellenére, hogy vannak kidolgozott, szigorú szerkezettel felépített számok, mégis minden sokkal képlékenyebb, szabadabb, izgalmasabb.” – mesélte az énekesnő, aki azt is elárulta, hogy most sincs még meg a végleges produkció.

Palya Bea Novák Péterrel is készül, és ígéri: egy-két közös régi kedvencüket egészen biztosan előveszik majd. Az énekesnő bízik abban, hogy a Roma Ikon eléri a célját, és szélesebb körben is megismerteti, és elfogadtatja a roma kultúrát – nem a politikát, hanem a kultúrát hívva segítségül.

„Remélem, így lesz, és tudom, ebben a szervezők is nagyon hisznek. Én abszolút csatlakozom ehhez a hithez, ezért leszek ott. Sőt, azt gondolom, hogy a kultúra az út, nem a hatalmi kérdésekkel túlterhelt politika. A zenében, táncban nagyon nagy erő van, főleg, ha közösen csináljuk. Hát akkor csináljuk!” – tette még hozzá az énekesnő.

A fesztivál helyszíne:

Dürer-kert, Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.

A fesztivál időpontja:

2009. október 10. 19 óra

A program:


- Koncertek:

Jazz’n da City, Maszkura és a tücsökraj, Palya Bea és Dés András Öröm duója, Colorstar, Heaven Street Seven és a Karaván Família, Magna Cum Laude

Továbbá:
- A roma életet bemutató szociofotók kivetítése (a hétesi alkotótábor gyermekeinek szemszögéből)
- Fényfestészet cigány motívumokkal – Laluz Visuals
- Filmvetítés (Bódis Kriszta filmjei: Amari kris, Báriséj)
- Gyermekrajz kiállítás az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény cigánytanulóinak munkáiból, a berettyóújfalui kistérségből.

Az előzmény:


Sajnálatos módon napjainkban szinte minden híradásban szerepel a romák diszkriminálásáról, az ellenük történő támadásokról, sajnos már sorozatgyilkosságokról szóló hír. A szélsőségek egyre drasztikusabb megjelenése okán a fesztivál szervezői szeretnék felhívni Magyarország fiataljainak figyelmét - akiknek még remélhetőleg formálható a véleménye, megítélése - arra, hogy ne ítélkezzenek, ne sémákban, sztereotípiákban gondolkodjanak, ne ismételjenek mások által kántált szólamokat, hanem ismerjék meg egymást, ismerjék meg egymás szokásait, a velük élők kultúráját, azon keresztül pedig magát a roma társadalmat! A cél: tanuljunk meg békében együtt élni.

Bővebben a hétesi telepről:

A Hétes telepen (Magyarország egyik legszegényebb ózdi roma telepén) 80 családot, közel 400 embert, főként gyerekeket érint. A Hétesben emberhez méltatlan körülmények között élnek a családok, és ez kilátástalanná teszi a jövőjüket. Az ott élő gyerekek ritkán, vagy soha sem jutnának el táborba, gyakran még az iskolából is kimaradoznak. A mostoha körülmények miatt sokat betegeskednek, lemaradnak az iskolából, ezért (is) külön megbélyegzik őket. A program a telepi családokkal együttműködő, egyenrangú kapcsolaton alapuló külső segítség, ami nélkül gyakorlatilag nincs esélyük saját életük jobbá tételére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2009. október 8. 15:41
Novák eddig jó fejnek tartottalak. De ezzel csak azt az érzést erősíted bennem, hogy ma "divat" a cigányokat éltetni és futtatni és ezért állsz be ebbe a sorba, hogy kijusson neked is egy kicsi a az ilyetén szaros és semmirekellő támogatásokból. Az előzményed meg egyenesen nevetséges és kétszínű és tudatlan. Te egy senkiházi vagy ezentúl a szememben. Nem mintha bárkit is érdekelne de ezzel leszerepeltél nemcsak előttem hanem sokak előtt is. Maradj magadnak és ne kapj bele olyan dolgokba amivel magadra haragítod a Magyar emebereket. Egyenlőre MI tartjuk el őket és ez legyen elég ne hívogasd itt fel senki figyelmét arra, hogy mindezentúl még mosolyogjunk is. A roma kúltúráról meg épp elég elolvasgatni a napi médiát. Balost-jobbost egyaránt. Ajánlom neked is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását