2024. április 27. - Zita

Almunia: senki ne számítson kamatemelésre!

Nyugalmat és bizalmat igyekezett oltani a befektetőkbe vasárnap az EU pénzügyi biztosa, utalva arra is, hogy szerinte még sokáig nem várható kamatemelés az Európai Központi Banktól (EKB).
2009. október 4. vasárnap 13:25 - HírExtra
"A világgazdaság stabilizálódásának szaporodó jelei közepette az elmúlt hónapokban kevésbé ingadoznak a valutaárfolyamok, és csökkent a kockázatkerülés. A valutaárfolyamok szélsőséges ingadozása és rendezetlen mozgása a jövőben is kerülendő, mert az károsítaná a gazdasági és a pénzügyi stabilitást", idézte a Reuters vasárnap Joaquín Almunia EU-biztost, aki Isztambulban nyilatkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világban közgyűlése és a Hetek (G7) szintén ott összeülő értekezlete előtt.

Almunia visszautalt a Húszak (G20) múlt hét végi, pittsburghi csúcsértekezletének egyik kívánságára is, kijelentvén, hogy "egyes nagy kereskedő országokban a valutaárfolyamok nagyobb rugalmassága hozzájárulna a rendezett folyamathoz".

A Húszak a múlt hét végén állást foglaltak a világgazdaság "újraegyensúlyozása" mellett, ami egyebek között nagy felzárkózó és exportőr gazdaságok, főleg Kína valutájának felértékelését jelenti. Ez azonban nem ígérkezik gyors folyamatnak, amennyiben a Hetek tagjai később erőteljesen üdvözölték az amerikai pénzügyminiszter nyilatkozatát arról, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is az erős dollár az érdeke.

Almunia arról is szólt, hogy "az euróövezetben az infláció lefelé tartó irányzata visszafordult, és a következő hónapokban visszatér pozitív területre". Ugyanakkor - tette hozzá - "az inflációs várakozások határozottan az EKB árstabilitási céljával összhangban alakulnak."

Ez azt jelenti, hogy az EU gazdasági kormányzata belátható időn belül nem vár 2 százalékot meghaladó tizenkét havi inflációt az euróövezetben, vagyis nézete szerint még sokáig nem lehet szükség a most "extralaza" pénzügypolitika visszavonására.

Az euróövezetben a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál az EU statisztikai hivatalának múlt héten megjelent első becslése szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását