2024. április 28. - Valéria

600 milliárddal kevesebb a válság számláján

A tavasszal valószínűsített 4 ezer milliárd dollárnál kevesebb, összesen 3400 milliárd dollár leírására kényszerülhet a pénzügyi szektor a válság nyomán.
2009. szeptember 30. szerda 12:36 - HírExtra
Pénzügyi stabilitási jelentésében az IMF azzal számol, hogy a 2007 és 2010 közötti időszakban 600 milliárd dollárral kevesebbet kell leírnia a bankoknak és más pénzintézeteknek világszerte a behajthatatlan hitelek és az elértéktelenedett értékpapírok miatt. A tavaszi és a mostani, őszi előrejelzés közti különbséget egyebek mellett az időközben beindult értékpapír-piaci korrekcióval indokolta a szervezet.

E szerint az Egyesült Államokban a leírások 60 százalékán már túl van a pénzügyi szféra, Nagy-Britannia és az euróövezet együtt azonban még csak a veszteségek 40 százalékát realizálta.

Az euróövezeti és a brit bankszektor 2010 végéig várhatóan összesen 814 milliárd euró leírására kényszerül, az Egyesült Államokban pedig ezermilliárd dollárt meghaladó nagyságú érték semmisül meg a válságban. Az értékvesztés kétharmad részt a bedőlő hitelek következménye. Az Egyesült Államokban főként az ingatlanpiacon kihelyezett kölcsönök, az euróövezeti és brit társaságok esetében pedig külföldön elhelyezett hitelek okoznak gondot.

Az IMF szerint tavasz óta "javult a biztonság a globális pénzügyi piacokon, a visszaesés kockázata azonban továbbra is jelentős," és fennáll a veszélye annak, hogy a helyzet javulása miatt elsikkad a pénzügyi szektor tervezett reformja.

Az IMF és a Világbank a jövő héten Isztambulban tartja hagyományos őszi közös tanácskozását, amelynek témája ezúttal az, hogy milyen kihívások elé kerül a világgazdaság az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válsága után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását