2024. április 24. - György

Választ akar a Fidesz

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy továbbra sincs válasz arra, hogy szaladhattak el ennyire a felsőoktatási intézményekben a rektori fizetések.
2009. szeptember 22. kedd 17:20 - HírExtra
Az ellenzéki szakpolitikus kifejtette: az ezzel kapcsolatos felvetéseikre semmilyen választ nem kaptak az oktatási bizottság keddi ülésén a 2008.évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvény tárgyalásakor. Nem derült ki, hogy ezt vizsgálták-e a zárszámadási törvény összeállításakor - tette hozzá.

Pósán László leszögezte: a fizetéseknek alapvetően a teljesítményekhez kell kötődnie, határt kell szabni a mostani horribilis juttatásoknak. "Ne dömperkocsival hordják már el pénzt, mint a BKV-nál is történt" - fogalmazott.

A felsőoktatás nem szolgáltatási szektor, az állami oktatási rendszer szerves része.
A közalkalmazotti bértáblát kell ismét érvényesíteni, ahol törvény rögzíti, mennyi pótlék járhat a vezetői tisztségeknél - mutatott rá a fideszes politikus.

Kitért arra is, hogy meg kell szüntetni a gazdasági tanácsok azon jogát, amellyel javaslatot tehetnek a rektori fizetésekre. Ezt a kérdést vissza kell utalni a szenátusok jogkörébe - hangsúlyozta. Most a szenátusoknak érdemi ellenőrzési joga sincs a rektorok felett - tette hozzá.

Az elmúlt időszakban nagy vihart kavart az intézményvezetők kiemelt javadalmazása.
Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára ennek kapcsán júliusban azt mondta, a kormányzatnak nincs közvetlen beleszólása abba, hogy az egyetemek, főiskolák mekkora illetményt fizetnek, az oktatási tárca ugyanakkor az idén nem látja indokoltnak a jövedelmek növelését.

Az államtitkár elmondta: a jogszabályok az idei évre vonatozóan változtak, s rögzítették, hogy a rektori prémium nem haladhatja meg az összesített éves illetmény 10 százalékát. Az oktatási tárca sajtóirodája az MTI kérdésére ezzel kapcsolatban akkor azt közölte: a rektori juttatások összegét, az intézmények gazdasági tanácsainak javaslata alapján 2009. január 1-jétől, az idei költségvetési évre vonatkozóan az intézményi forrás terhére állapította meg a tárca. A minisztérium 2009. január 20-án körlevélben hívta fel az intézmények figyelmét arra, hogy a jelen gazdasági helyzetben a magasabb vezető beosztású közalkalmazott illetménypótlékának meghatározásakor - költségvetési forrás hiányában - a közalkalmazotti törvényhez kapcsolódó felsőoktatási végrehajtási rendeletben meghatározott pótlékalap 300 százalékát (amely 60.000 forint) tudja támogatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását