2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kökény: Ne szóljon bele a politika az egészségügybe

Nem illik egy folyamatban lévő szakmai tárgyalást politikai nyomásgyakorlással megzavarni - közölte Kökény Mihály.
2009. szeptember 22. kedd 16:22 - HírExtra
Kökény Mihály azt mondta: az elmúlt évtizedekben a politika keményen rátelepszik a szakmai folyamatokra, ez pedig nehezíti a racionális megoldások elfogadását.
Mint hozzátette, az egészségügyi miniszter és a kórházi szakmai szervezetek tárgyalásaik során eljutottak egy lehetséges megállapodástervezethez, a miniszter pedig vizsgálja a többletforrások bevonásának lehetőségeit, a pontos összeg azonban még nem ismert.

Közölte: el fog dőlni, mennyi pénzt lehet még az ágazatra fordítani, de valamennyit hozzá kell tenni. Azonban szerinte figyelembe kell venni, hogy "ha a kormány lép ebben a helyzetben, a kórházaknak, szakmai rendelőknek is lépniük kell, (...) alkalmazkodni kell, nem lehet úgy tenni, mint amikor nem volt válság". Meg kell tudni állapodni eljárásrendekben, szakmai szabályokban - jegyezte meg.

Kökény Mihály kitért arra: egész Európában vannak problémák, de a költségvetési hiány növelése nem jelent megoldást. Vannak országok, amelyek megtehetik, hogy ráterhelnek még bizonyos fogyasztási adókat egyes termékekre, más országokban pedig bezárják a kórházak 30-40 százalékát, vagy csökkentik az egészségügyi dolgozók bérét, de erről Magyarországon nincs szó - mondta.

A politikus bízik abban, hogy a héten megszületik a megállapodás, ugyanakkor kiemelte: a válságban az egészségbiztosítás és az államháztartás bevételei csökkentek, ezért most nincs lehetőség arra, hogy - mint tavaly év végén - 22 milliárd forintot átcsoportosítsanak a kórházak, szakrendelők számára.

Felhívta a figyelmet arra, hogy lehet véleményt mondani a finanszírozási technikákról, de minden változtatást a szakmai szervezetek igénye szerint és a velük való megállapodás alapján döntött el a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy összességében az idén 13,5 milliárd forintot zároltak az egészségbiztosítás kasszájában, de a fő feszültségforrást szerinte nem ez jelenti, hanem a finanszírozási változások következtében fellépő, a lehetőségeket meghaladó felhasználás. Itt mindenkinek látnia kell a saját felelősségét - jegyezte meg.

A szocialista politikus ugyanakkor egyetért azzal, hogy strukturális változások és reformok kellenek, amelyekhez elengedhetetlen a politikai-szakmai konszenzus.

Kökény Mihály azt is elmondta: szerdától október 9-ig a civil szervezetek és az állampolgárok által is véleményezhető a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslat az egészségügyi bizottság, az egészségügyi minisztérium és a weborvos honlapján.

Mikola István (Fidesz) kedden, szintén sajtótájékoztatón azt közölte: a kormány által javasolt négymilliárd forintos összeggel nem lehet megoldani a kórházválságot. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke szerint ez az ajánlat egyenesen megszégyenítő. Mint hozzátette, a kórházak szállítói tartozása év végére várhatóan eléri a 100 milliárd forintot.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerint a bázisfinanszírozás abban a formában, ahogyan azt be akarják vezetni, semmi jót nem ígér az ágazatnak. Úgy látja: a helyzet tragikus, sürgős beavatkozásra van szükség, s 90-100 milliárd forintra lenne szükség a helyzet konszolidálásához.

A kórházi szakmai szervezetek képviselői és az egészségügyi miniszter pénteken fogadtak el egy megállapodástervezetet, amely szerint bázisfinanszírozást vezetnek be október elsejével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását