2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiller állítja, egyeztetnek az egyházakkal

Folyamatosan egyeztet az egyházakkal a kormányzat, ez történt kedden a déli órákban is - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2009. szeptember 22. kedd 16:48 - HírExtra
A keddi találkozó időpontját két hete egyeztették a tárca és a történelmi egyházak vezetői, a következő két hétben pedig a 2008-as zárszámadással és az egyházi közintézmények kiegészítő normatívájával kapcsolatban szakértői szintű tárgyalásokat tartanak. Két hét múlva újabb tárgyalás lesz a miniszter és az egyházak vezetői között. A párbeszéd és az egyeztetés a két fél között tehát folyamatos - hangsúlyozta.

Hiller István rámutatott: a gazdasági válság miatt "a költségvetés gyakorlatilag minden területen legalább tízszázalékos csökkenést irányoz elő". Az egyházak állami támogatása ugyanakkor valamivel kisebb mértékben, kilenc százalék körüli arányban mérséklődik. Az egyházak a társadalom részei, "következésképpen mindaz, ami egy szűkösebb költségvetésből a többieket érinti, az egyházakat is érinti" - folytatta.

A tárca vezetője elmondta: két hete felajánlotta az egyházaknak, hogy saját belátásuk szerint oszthatják fel az államtól kapott pénzt. Ennek során a különböző költségvetési rovatok között szabadon mozgathatták volna forrásaikat, ám ezzel a lehetőséggel az egyházak nem kívántak élni. A javaslatról egyébként írásos tájékoztatást adtak az egyházaknak és a parlamenti képviselőknek - tette hozzá.

Mivel a költségvetési főszámokat illetően két hete folytatott tárgyalást velük, és tíz napja adta be a kormány a parlamentnek a jövő évi költségvetésre vonatkozó tervezetet, az egyházakra vonatkozó részt az egyházak előbb ismerték, mint a parlamenti képviselők - jegyezte meg.

Hiller István kiemelte: ő továbbra is az egyházak rendelkezésére áll. Ha az egyes egyházak sajátos kérdéseiről van szó akkor is, de akár abban a formában is, amelyben most folynak a tárgyalások, azaz egy körben a történelmi egyházak vezetőivel, egy másik körben pedig a további intézményfenntartó egyházak képviselőivel találkozik.
Kérdésre válaszolva kifejtette: az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának kedd délelőtti ülésén Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára képviselte a tárcát a parlamenti kapcsolattartás kialakult rendszere alapján. Mint mondta, a miniszter feladata, hogy a tárcához tartozó három parlamenti bizottságnak év végén beszámoljon, ami tarthat három, de akár tizenegy óráig is. Az idén is elmegy ennek a három bizottságnak az év végi tárgyalására, ahol időkorlát nélkül számol majd be - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását