2024. április 25. - Márk

Tízezer kórházi dolgozó kerülhet az utcára?

Ha a kormány nem oldja fel az egészségügy zárolt 30 milliárd forintját, akkor a kórházaknak nincs hova hátrálniuk, már csak leépítéssel tudnak kevesebbet költeni, ami azt jelenti, hogy mintegy tízezer munkahely szűnhet meg országszerte.
2009. szeptember 16. szerda 15:50 - HírExtra
A fenntartó önkormányzatok és a kórházak vezetői, valamint a megyei közgyűlés elnöke a regionális egészségügyi tanács ülésén megvitatták az egészségügyi intézmények helyzetét, majd pártállástól függetlenül, egységesen szólították föl a kormányt azonnali cselekvésre.

Gelencsér Attila (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke szerint "végveszélyben vannak a somogyi kórházak". Közlése szerint a négy somogyi kórháztól másfél milliárd forintot vont el a kormány az áprilisban bevezetett finanszírozási technikával.

Székely Tamás miniszter júliusban Kaposváron még arról beszélt, hogy szeptemberre rendeződik a helyzet, ám nem így történt - mondta a közgyűlés elnöke, majd egyenként sorolta az egyes kórházak veszteségeit. Eszerint a kaposvári oktatókórház vesztesége július óta havonta 130-150 millió forint, Siófokon 100-120, Nagyatádon 140, Marcaliban 120 millió forint a hiány.

Gelencsér Attila a tanács ülésén elhangzott véleményeket összegezve azt mondta: megoldást - még ha csak átmenetileg is - az év elején zárolt 30 milliárd forint azonnali feloldása jelenthet.

Balázs Árpád (Fidesz), Siófok polgármestere rámutatott: nemcsak a bevételek, de a bajt tetézendő a kiadások is nőttek, azaz az ötszázalékos áfa-emelés, az ugyancsak ötszázalékos béremelési kötelezettség és az infláció további érvágás.

Sütő László (MSZP), Marcali polgármestere - egyúttal a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke - azt hangsúlyozta: egy kórház sem járt jobban az új rendszerben. Ami pedig az önkormányzatok illeti - folytatta -, általánosságban elmondható, hogy a működőképességük határára értek, és csak idő kérdése, mikor csődölnek be. Hozzátette: azaz nem csak a kórház, hanem az oktatás, a szociálpolitikai ellátás is ellehetetlenül.

Ormai István (Somogyért Egyesület), Nagyatád polgármestere arról tájékoztatott, hogy a kórházukat egy befektető korábban megmentette, jelentősen - havonta mintegy 20 millió forinttal - csökkentve a költségeket, ám most ismét negatív a mérleg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását