2024. április 20. - Tivadar

Izgalmas tárgyak a kalapács alatt

Háromszáznál több tételben huszadik századi bútort, lámpát, lakberendezési cikket és grafikát, festményt sorol fel a Ferenczi és Tsai Galéria kétnapos, szeptember 16-iki és 17-iki árverésének katalógusa. A galéria tájékoztatása szerint még jó néhány katalóguson kívüli darab is kalapács alá kerül.
2009. szeptember 12. szombat 11:34 - HírExtra
Az első napon a bútorké lesz a főszerep: noha van néhány milliós vagy azt közelítő kikiáltási ár, az átlagár alig haladja meg a 200-300 ezer forintot. Leginkább 20. század eleji, valamint a 30-as, 40-es évekből való szecessziós, Bauhaus stílusú, továbbá a 60-as, 70-es évek retró bútoraival lehet találkozni. Ezek egy része meglehetősen elhanyagolt, eredeti állapotban van kiállítva, míg többet restauráltak.

A legmagasabbról, egymillió forintról mégis egy 18. századi barokk könyvszekrény és egy 1890-es, angol tárgyalóasztal indul. Közelíti ezt az árat 980 ezer forinttal a Wiener Werksta:tte egyik alapítója, Josef Hoffmann által 1900-ban tervezett és Bécsben kivitelezett ülőgarnitúra. Az 1920-as évek francia art deco asztalai, székei, tálalói 380 ezer forinttól 800 ezerig indulnak.

A többi stílusos darab - ülőgarnitúrák, kanapék, fotelek, tálalók, könyvszekrények - már néhányszázezer forintos áron is megszerezhető. Egy thonet mosdótál és egy romos thonet fotel 120, illetve 220 ezer forintot kóstál.

Az árverés második napján a képek kerülnek kalapács alá, jóval alacsonyabb indulási árról, bár az El Kazovszkij, Moizer Zsuzsa, Orosz János, Aknay János, Gerzson Pál festményeknek megkérik a félmillió forint körüli vagy azt meghaladó árát. A ceruza-, tus-, és szénrajzokat jóval olcsóbban "mérik", emellett 30-80 ezer forintra értékelték a sokszorosított grafikai lapokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását