2024. május 23. - Dezső

Alakul az MSZP jelöltlistája

A választási felkészülés során az MSZP már kijelölte az egyéni körzetekben induló országgyűlési képviselő-jelöltek 80 százalékát.
2009. szeptember 11. péntek 17:20 - HírExtra
A hónap végéig a helyi szervezetek valamennyi körzetben megválasztják a szocialista aspiráns személyét - közölte az MSZP elnöke, a párt Heves megyei tanácsának ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón.

A képviselőjelöltek egyharmada új ember; velük szemben az volt a legfőbb követelmény, hogy rendelkezzenek valamilyen közéleti tapasztalattal - tette hozzá a politikus.

Mint elmondta: a szocialista párt az előttük álló időszakban a kormányzás gyakorlása mellett bizonyítani kívánja baloldali elkötelezettségét is.

Ennek során szakítani fog a választási költségvetés gyakorlatával, vagyis azzal a gyakorlattal, hogy a választások előtt az aktuális kormányok a szavazatszerzés érdekében engedik az államháztartási deficit elszabadulását.

Szerinte ez nemcsak a gazdasági krízis miatt szükséges, hanem azért, mert nem akarják elprédálni azokat az eredményeket, amelyeket a lakosság áldozatvállalása nyomán ért el az ország a válságból kivezető úton.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a krízis még nem ért véget, de már jobban látszik az alagút vége. Stabilizálódott a forint, erősödik a nemzetközi bizalom a magyar gazdaság iránt, és az ország megerősítette az Európai Unión belül a pozícióját - sorolta az eredményeket a pártelnök.

Mindezek mellett a hiánycsökkentés kényszerének szűk mozgástere közepette is érvényesíteni kívánják a baloldali értékeket.

Jövőre is működtetni fogják a krízisalapot, és 2010-ben különösen figyelnek arra, hogy a rendes havi nyugdíjak megőrizzék reálértéküket. Ez utóbbi érdekében egy nyugdíjasokra érvényes fogyasztói kosár alapján számolják ki a nyugdíjemelés mértékét.

Sőt, mintegy egymillió idős esetében, a kompenzációs program folytatása nyomán még növekszik is a havi nyugdíj reálértéke - fűzte hozzá.

A banki ügyfelek kiszolgáltatottságának csökkentése okán egy etikai kódex elfogadását várják a pénzintézetektől a parlamenti évad kezdetéig. Ha pedig ez nem születik meg, akkor törvényi szabályozást fogadnak el - szögezte le.

Ugyancsak a válságkezelés baloldali értékei közé sorolta, hogy ki kívánják szélesíteni az Út a munkához program lehetőségeit, mégpedig úgy, hogy az eddigieknél többen és többféle jogcímen juthassanak munkalehetőséghez - sorolta a politikus.

Fontos feladatnak nevezte még a közpénzekből juttatott indokolatlanul magas jövedelmek kiáramlásának megakadályozását. Ezért kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy tegyék nyilvánossá az önkormányzati cégek vezetőinek javadalmazását.

Végül bírálta a legnagyobb ellenzéki pártot is, mert - mint mondta - nincs szavuk az olyan megnyilvánulásokra, mint az edelényi polgármesternek a roma asszonyokkal kapcsolatos kijelentése, a balassagyarmati városvezetőnek a Robert Ficot nemkívánatossá nyilvánító levele, vagy Ékes Ilona fideszes képviselőnőnek a melegekkel kapcsolatban tett megnyilvánulása - mondta Lendvai Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását