2024. március 29. - Auguszta

Tízezrek tüntettek az atomerőművek ellen

Több mint 50 ezren tüntettek szombaton Berlinben az atomerőművek, illetve az atomenergia használata ellen.
2009. szeptember 5. szombat 20:03 - HírExtra
Az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulására különböző környezetvédő szervezetek szólítottak fel, azt azonban támogatásáról biztosította a kormánykoalícióban részt vevő Német Szociáldemokrata Párt (SPD), továbbá az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja. Mind az SPD, mind a két szóban forgó ellenzéki párt több vezető politikusa ott volt a tüntető tömegben.

A tüntetők traktorokkal, vonaton, különbuszon érkeztek a német főváros központjába, ahol a megmozdulás zajlott. A résztvevők arra szólították fel a szeptember végi választások nyomán hivatalba lépő új kormányt, hogy egy korábban elfogadott kormányzati megállapodásnak megfelelően Németország mondjon le az atomenergia használatáról és 2020-ig zárják be az ország atomerőműveit.

A szóban forgó kötelezettséget még a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány vállalta, de a 2005 őszén hivatalba lépett, Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata kabinet is magáévá tette. A konzervatív CDU - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanakkor az elmúlt hónapokban világossá tette, hogy ki akar hátrálni a szociáldemokratákkal kötött egyezségből és választási győzelme esetén - az új kormányzati ciklusban - az erőművekről, illetve az atomenergiáról nem kíván lemondani.

A tüntetők követelték a nukleáris hulladékot tároló telepek felszámolását is, rámutatva az azokkal kapcsolatos biztonsági, illetve környezetvédelmi kockázatokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását