2024. április 29. - Péter

Karzai vezet -Újabb fejlemények

Hamid Karzai afgán elnök 46,3 százalékkal vezet fő riválisa, Abdullah Abdullah előtt, aki a szavazatok 31,4 százalékát szerezte meg az augusztus 20-án tartott elnökválasztáson. A részeredményt szombaton tette közzé a választási bizottság a szavazóhelyiségek mintegy harmadában leadott voksok összesítése után.
2009. augusztus 29. szombat 20:44 - HírExtra
Ez még túl kevés ahhoz, hogy a végeredményre következtetni lehessen. Ezzel legkorábban is csak a jövő héten számolnak, a hivatalos eredményt pedig szeptember közepére, végére ígérik. Amennyiben egyik jelölt sem éri el az abszolút többséget, akkor az élen végzett két jelölt részvételével új fordulót tartanak októberben.

Mind e mellett Abdullah megkérdőjelezi Afganisztán jövőjét, ha nem szavatolják az ázsiai országban rendezett elnökválasztás eredményének tisztaságát - hangoztatta Karzai fő vetélytársa a The Daily Telegraph című brit lapban szombaton közölt nyilatkozatában. A politikus fogadkozott, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz az "állami csalások" leleplezése érdekében, s ha e törekvésében kudarcot vall, nem fogja elismerni a választás hivatalos végeredményét.

Abdullah Abdullah volt külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen széles körben követtek el csalásokat az augusztus 20-i voksolás során.

Abdullah úgy vélte, hogy ha a választási folyamatot nem tartják tiszteletben, Afganisztán nem fog talpra állni, mert ugyanazt a rendszert kényszerítik rá újabb öt évre az országra, amely szerinte a mostani tömeges csalásokat elkövette. Az afgán kormány így törvénytelen lesz - hangsúlyozta.

A térséggel foglalkozó amerikai különmegbízott, Richard Holbrooke a voksolás másnapján az állítólagos csalásokról tárgyalt Karzaival Kabulban. Egy amerikai tisztségviselő későbbi elmondása szerint a találkozó feszült légkörű volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 2. 21:11
Majd ujrasámláljuk szavzatokat mindadig,amig mi nem nyerünk.A Fidesz győzni fog!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását