2024. május 4. - Mónika, Flórián

Putyin: Megvédjük Abháziát

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerint Oroszország a rendszeres gazdasági és politikai támogatás mellett szükség esetén katonai segítséget is nyújt Abháziának.
2009. augusztus 12. szerda 19:24 - HírExtra
Putyin erről szerdán Szuhumiban, az orosz-abház tárgyalások után tartott sajtóértekezleten nyilatkozott. Az orosz kormányfő a nap folyamán érkezett előre be nem jelentett látogatásra Abháziába, első ízben azóta, hogy Oroszország közel egy éve elismerte a Grúziától elszakadt területek - Abházia mellett Dél-Oszétia - függetlenségét. Putyin úgy vélte, hogy az orosz elismerésen kívül Abháziának másra nincs szüksége.

Az orosz kormányfő látogatása előtt az abháziai sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország továbbra is katonákat fog állomásoztatni Abháziában. Úgy vélte, nem zárható ki, hogy Grúzia megpróbálja megismételni a tavalyi fegyveres kalandot.

Putyin újabb félmilliárd dollár értékű segélyt helyezett kilátásba Abházia támogatására, és elmondta, hogy az idén Moszkva eddig már 2,5 milliárd (több mint 15 milliárd forintot) rubellel segítette a kis köztársaságot.

A Szergej Bagaps abháziai elnökkel tartott találkozón az orosz kormányfő hangsúlyozta, hogy Moszkvától a gazdasági válság ellenére változatlan támogatásra számíthat, elsősorban a biztonság és a társadalmi-gazdasági fejlesztés területén.

A Fekete-tenger partján, 8600 négyzetkilométeren elterülő, 250 ezres lakosságú kis köztársaság üdülőhelyeiről híres. Akárcsak Dél-Oszétia, Abházia is a Szovjetunió széthullása nyomán, a kilencvenes évek elején háborúkban vívta ki Grúziától való függetlenségét. Tavaly augusztusban Grúzia katonai úton próbálta visszaszerezni Dél-Oszétiát, Oroszország azonban visszaverte a grúz támadást, s a háborút követően elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, más országok azonban - Venezuela kivételével - nem követték a példáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását