2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Holnap látványos csillaghullás várható

Az idén is látványos csillaghullás várható a Perseidák meteorraj szokásos augusztusi jelentkezésének köszönhetően.
2009. augusztus 11. kedd 21:17 - HírExtra
A Perseida-meteorraj a Swift-Tuttle üstökös által a Nap közelében kibocsátott porcsóva anyagából áll. E porszemcsék a bolygónk felső légkörébe ütközve hozzák létre a látványos meteorjelenséget - olvasható a BBC hírei között.

"A Föld augusztus 12-én halad át e porcsóva legsűrűbb részén, ekkor óránként hulló csillagok tucatjait figyelhetjük meg" - nyilatkozta a BBC-nek Bill Cooke, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértője.

Mint hozzátette, az üstökös keringési periódusa a Nap körül 130 év, legutóbb 1992-ben járt galaxisunk központi csillaga közelében.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján olvasható, a Perseidákkal kapcsolatos első feljegyzés kínai csillagászoktól származik, Kr. u. 36-ból. Rendszeres japán, kínai és koreai megfigyelések születtek a VIII. és XI. század közötti időszakról, a XII. és a XIX. század között azonban csak szórványosan említik.

Adolphe Quételet-nek köszönhető újkori újrafelfedezése 1835-ben Brüsszelből - ő írta le először, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni, innen ered a Perseidák elnevezés.

G.V. Schiaparelli számolta ki, hogy a meteorok pályája mennyire hasonlít az 1862-ben megfigyelt Swift-Tuttle-üstökös pályaelemeihez. Ez volt az első alkalom, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak kapcsolatba.

Bár azokban az években, miután az üstökös a Nap közelében jár, növekszik a meteorraj aktivitása, a sok ezer év alatt az üstökösből származó törmelékfelhő mára a teljes pálya mentés szétszóródott. Így a Föld minden évben áthalad azon a térrészen, amelyben a részecskék keringenek. Az apró porszemek, amelyek bolygónkhoz viszonyítva másodpercenként 61 kilométeres sebességgel lépnek be légkörünkbe, nagyjából 100 kilométer magasságban látványos fényjelenség kíséretében lefékeződnek, szétporladnak. Már július közepétől láthatunk rajtagokat, és ez az időszak augusztus végéig is eltart.

"Az idei előrejelzések akár 200 meteort is jósolnak óránként (rövid időszakokra), de a tapasztalatok szerint a maximum időpontja és mértéke csak komoly bizonytalansággal jelezhető előre. Mindezek ellenére derült idő esetén érdemes pár percet vagy órát a nézelődésre szánni. Idén sajnos zavaró tényező lesz a fogyóban lévő, már az éjszaka első felében felkelő Hold fénye" - olvasható az MCSE honlapján.

A honlap szerint a szokásos maximum ugyan augusztus 12-én este várható, ekkor óránként 10-30 meteor megpillantására van esély egy fényszennyezéstől mentes helyről, de 13-án és 14-én este, illetve ezen éjszakák hajnalain is érdemes az ég alatt tartózkodni, hátha elcsípünk egy váratlan kitörést, vagy néhány szép tűzgömböt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Robi
2009. augusztus 11. 22:30
Eltévesztetted az oldalt meg a hozzászólásodat se ide kellett volna irnod....röhejes hogy mindenhova ilyeneket ir valaki.
fókazsír
2009. augusztus 11. 21:32
Kezdtem örülni hogy a policájnál lesz csillaghullás!
Röhej hogy még mindig találgatnak! ( Cosma gyilkosság)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását