2024. június 2. - Kármen, Anita

Draskovics: Nem lesz romanyilvántartás

A rendőrségen nincs nyilvántartás arról, hogy ki roma és ki nem, ezt a törvény tiltja, "én pedig nem engedem, hogy bárki ilyen nyilvántartást vezessen" - jelentette ki Draskovics Tibor.
2009. augusztus 5. szerda 15:34 - HírExtra
A rendőri vezetőket Bajnai Gordon rendelte magához, hogy tájékoztatást kérjen kislétai gyilkosság és a romagyilkosságokkal kapcsolatos nyomozás állásáról.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Arra a kérdésre, "van-e a bűnnek színe", a rendészeti miniszter azt válaszolta, hogy "természetesen nincs". Arra a felvetésre, a rendőrség akkor honnan tudta, melyik 1.300 aktát kell elővenni, amikor a romák követtek el bűncselekményeket, hogy kizárják az esetleges bosszúvágyat a romagyilkosságokkal kapcsolatban, a szakminiszter azt mondta: "ha az elkövető ezekben a (romák elleni) bűncselekményekben utalt arra, hogy ő milyennek tartja magát, akkor ez kellő eligazítással szolgált a rendőrség számára".

Ezzel összefüggésben a rendészeti miniszter emlékeztetett arra: már többször előfordult, hogy tárgyaláson vagy a nyomozás során az elkövető maga, vagy mások hivatkoztak a származásukra.

Mint fogalmazott, az ilyen ügyekben adott esetben ezrével kell átnézni nyomozati anyagokat ahhoz, hogy ki lehessen válogatni azokat, amelyeknek valamilyen relevanciájuk van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását