2024. június 1. - Tünde

Összel nekiugranak az új autópálya-szakasz építésének

A koszovói kormányfő kedden jelentette be, hogy ősszel kezdődnek a Koszovót Albániával összekötő 118 kilométeres befejező autópálya szakasz építési munkálatai.
2009. július 28. kedd 21:46 - HírExtra
Hashim Thaci megerősítette, hogy az építkezés kezdetére 50 millió eurót különítenek el. A koszovói közlekedési minisztérium becslései szerint a szakasz megépítésének teljes költsége mintegy 600 millió euró lesz. Az autópálya eddig elkészült 60 kilométeres észak-albániai szakaszát - Durres kikötőjétől az albán-koszovói határig - június végén adták át. Ezt az amerikai Bechtel és a török Enka cég konzorciuma építette.

A beruházás teljes elkészülte, s a jövő évre tervezett átadása után három óra alatt lehet majd eljutni Koszovóból Tiranába, illetve Durresbe, a tengerpartra az eddigi nyolc óra helyett. A pálya nyomvonala az albán-koszovói határtól Prizrenen keresztül halad Pristinába, majd onnan az észak-koszovói Merdare határátkelőig.

Tirana és Pristina azt reméli, hogy a Koszovó déli részét Észak-Albániával összekötő, hegyek között, fejletlen vidéken épült autópálya fellendíti a két ország kereskedelmét. Tirana ezen kívül a más balkáni, illetve közép-európai országokkal folytatott kereskedelem élénkülésére is számít.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását