2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lemondana az ideiglenes elnök

Honduras ideiglenes elnöke közölte csütörtökön, hogy a belpolitikai válság rendezése érdekében hajlandó lemondani posztjáról, feltéve ha a hatalmától megfosztott elnök, Manuel Zelaya nem foglalja el ismét az államfői széket.
2009. július 16. csütörtök 08:27 - HírExtra
Roberto Micheletti úgy fogalmazott újságíróknak nyilatkozva, hogy amennyiben az ország békéje és nyugalma megkívánja, hajlandó lemondani, de csak ha Zelaya nem tér vissza Hondurasba. Közölte, hogy egy hondurasi küldöttség tolmácsolta álláspontját a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szövetségének.

Szerdán több ezer Zelaya-párti tüntető vonult végig a hondurasi főváros utcáin, kövekkel dobálva meg egy kormányzati épületet. Israel Salina szakszervezeti vezető, a Zelaya-párti mozgalom egyik kulcsfigurája általános sztrájkokkal fenyegetőzött tiltakozásul Zelaya elmozdítása ellen. Azt mondta, hogy a hondurasi szakszervezetekkel rokonszenvező nicaraguai és salvadori érdekképviseletek a héten szolidaritásból megpróbálják lezárni a hondurasi határátkelőket.

Manuel Zelayát június végén távolította el a hatalomból és az országból a hadsereg, helyét ideiglenesen Robert Micheletti parlamenti elnök vette át. Zelayát tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel vádolják, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással. Az elmozdított elnök szerdán felkelésre és polgári engedetlenségre buzdította híveit.

A Gallup intézet által készített országos közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy Hondurasban Zelaya még mindig népszerűbb Michelettinél. Az eltávolított elnököt a polgárok 46 százaléka kedvezően, 44 százaléka kedvezőtlenül ítéli meg, míg Micheletti esetében az arány 30 százalék 49 ellenében. A megkérdezettek 46 százaléka ellenzi, 41 százaléka pedig helyesli Zelaya elmozdítását, 13 százalékuk pedig bizonytalan vagy nem hajlandó válaszolni a kérdésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását