2024. május 19. - Ivó, Milán

Újabb 8 halott a zavargásokban

A korábbi hivatalos közlésekhez képest nyolccal, 192-re nőtt a múlt heti zavargások halálos áldozatainak száma a Kínához tartozó Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Urumcsiban - közölte szerdán az Új Kína hírügynökség, egy tisztviselőt idézve.
2009. július 15. szerda 16:51 - HírExtra
A hatóságok a múlt vasárnap módosították a sérültek számát. Így az a korábban ismertetett adatokhoz képest mintegy hatszázzal, 1680-re nőtt. Az összesítés szerint 216 személy állapota volt súlyos, 74-é válságos. A kínai állami hírügynökség nem pontosította, hogy miért emelkedett a halálos áldozatok hivatalos száma, és azt sem, hogy kínaiakról (han) vagy ujgurokról van-e szó.

A július 5-i tiltakozások során a kisebbségben lévő ujgurok támadták meg a többségben lévő kínaikat (hanokat). Később, július 7-8-án a kínaiak mentek az utcákra, hogy bosszút álljanak. Ez utóbbi két nap áldozatainak számát nem hozták nyilvánosságra. Hétfőn rendőrök lelőttek két ujgurt a tartományi székhely muzulmánok lakta negyedében.

Száműzetésben élő ujgurok azt állították, hogy több ezer halálos áldozata is lehetett a zavargásoknak, amely egy békés megmozdulásból a rendőrök erőszakos fellépése következtében robbant ki.

Urumcsiban szerdán viszonylagos nyugalom honolt, elsősorban a kereskedés indult meg. A korábban zárva tartó üzletek és éttermek kinyitottak. A városban azonban továbbra is nagy számban vannak jelen a biztonsági erők, leginkább a muzulmánok lakta negyedben, ahol részlegesen korlátozták a közlekedést is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását